Türelemmel koncentrál a gyógyulására

2024.05.15. 17:30

Sterbik Árpád: az egészség a legfontosabb

A gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhetően túljutott az infarktusa utáni kritikus időszakon Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusedzője, aki jelenleg a Balatonfüredi Szívkórházban tölti a rehabilitációját. Az élsportolói múltjának is betudható, hogy az egykoron a világ legjobb kézilabdázójának is megválasztott csillag kezd jobban lenni, türelemmel koncentrál a gyógyulására, a teljes felépülésére.

Király Ferenc

Forrás: Telekom Veszprém

Ne haragudj rám, hogy először „kifaroltam” a beszélgetésünk lehetőségéből, de akkor nem voltam túl jól, igaz, most sem vagyok éppenséggel csúcsformában, ám két koszorúérműtét után ez nem is csoda – szabadkozott a füredi szívkórházba történő újbóli visszatérésekor a sportág legendás alakja. – Valójában nem volt arra utaló jel, hogy ez, vagy hasonló dolog történik majd velem, reggel a kávémat akartam meginni a teraszunkon, mikor hirtelen mellkasi fájdalmat éreztem. Mivel a tünetek nem akartak megszűnni, és mind rosszabbul éreztem magam, bementem a kórházba, ahol szívinfarktust állapítottak meg nálam. Rendszeresen kerékpározok és gyalogolok, a baleset előtti napokban is mozogtam. Először egy hetet töltöttem a tóparti város egészségügyi intézményében, ahol a dolgozóktól sok segítséget kaptam. Hála a gyors orvosi beavatkozásnak, még tudtak tenni azért, hogy az állapotom jobbra fordulhasson. Ugyan egy rövid időre elhagyhattam a kórházat, ám a héten vissza kellett térnem, hogy megkezdhessem a hosszabb, többhetes utókezelésemet. Most szigorú pihenés vár rám, nem szabad terhelnem magam, még a beszélgetéssel is csínján kell bánnom – mosolyodott el a vajdasági születésű 44 éves sportember, akire az 1999-es egyiptomi vb-n figyelt fel a közvélemény, mikor a jugoszláv válogatottal 19 évesen bronzérmes lett. A klasszis hálóőr először 2001 és 2004 között védett a királynék városában, a Fotex KCV-vel Bajnokok Ligája-döntőt is játszott, majd légióskodott Spanyolországban, szerepelt a BM. Ciudad Realban, az Atletico Madridban és az FC Barcelonában is. Tíz éve az északmacedón Vardar Szkopje igazolta le – 2017-ben velük lett negyedszer BL-győztes –, aztán 2018-ban visszatért Veszprémbe, ahonnan két év múlva visszavonult. Ám pályafutása során hiába nyert harmincnál is több trófeát, a spanyol nemzeti együttessel világ- és Európa-bajnokságot, a nemzetközi szövetség által 2005-ben a világ legjobb kézilabdázójának megválasztott cerberus most nem igazán akart diskurzust folytatni szeretett sportágáról, aminek sajnos meg is van az oka...

Hogy is mondjam, az Aalborg Handbold elleni hazai BL-negyeddöntő – számunkra nem túl szívderítő – eredményét nehezen viseltem, a lefújás után ennek hangot is adtam, de mint utóbb kiderült: nem szabadott volna úgy felhúznom magam, semmi sem ér ugyanis annyit, mint az ember egészsége. Vagyis az a legkevesebb, hogy nem utazhattam el a csapattal a végül kieséssel zárult dániai visszavágóra. A közeljövőben minél kevesebbet is akarok foglalkozni a kézilabdával, próbálom kikapcsolni magam a sportági vérkeringésből. Füreden is bejött a szobámba egy férfi, aki szeretett volna velem eszmét cserélni a kézilabdáról, ám egy idő után udvariasan megkértem, hogy a társalgásunkat halasszuk inkább máskorra.

Sterbik Árpád későbbi pihenéséhez, gyógyulásához talán nem árthat meg egy pohár bor, ez csak amiatt jutott eszünkbe, hogy a lábadozó sportoló egyik hobbija a borászkodás. – Szeretem a finom borokat, főként, amikből fröccs készíthető, van egy kis szőlőm a Balaton mellett, Szepezden. A rozéból, kékfrankosból és olaszrizlingből készült palackokból elsősorban a családnak és a barátoknak adunk. A minap éppen nézegettem, jónak ígérkezik a termés, szépek a tövek, de mert egy ilyen gazdálkodás sok munkával jár, minden segítség elkél. Ha megengeded, egy mondat erejéig még visszatérnék az eredeti témánkhoz: mindenkinek köszönöm a sok jókívánságot, nagyon jól estek, és igyekszem vigyázni magamra!

Azt mindnyájan tudjuk, hogy a rendszeresen sportoló embereket kevésbé veszélyezteti az infarktus, így nagyobb valószínűséggel élnek tovább. Tudósok, akik a testmozgás és az infarktus utáni életkilátások összefüggéseit kutatták, megállapították, hogy a páciensek csökkenthetik az elhalálozás veszélyét, ha a szívroham után mozogni kezdenek. Akik az alattomos és váratlan baj után hat-tíz héttel mozogtak, annak hosszú távú hatásaiból profitáltak. A heti két, vagy több alkalommal végzett testmozgás minden infarktuson átesett embernek tanácsos, függetlenül attól, hogy dohányzik, illetve kisebb, vagy nagyobb szívrohamot élt túl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!