Nyílt vízi úszás

2024.06.13. 11:54

Betlehem Dávid aranyérmes 5 kilométeren

A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon. A szintén veszprémi Rasovszky Kristóf sokáig vezetett, azonban a 27 éves úszó a hatodik helyen ért célba.

Balogh Dávid

Betlehem Dávid szerdán az olimpiai 10 kilométeres távon a harmadik helyen ért célba, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen. Nem kellett sokat várnia, és máris a dobogó tetejére is felállhatott.

Betlehem Dávid nagy csatában nyert 
Fotó: MTI/Derencsényi István

Betlehem végig az élmezőnyben úszott, eleinte a harmadik, aztán előbb Rasovszky Kristóf, majd Marc-Antoine Olivier mögött a második helyen. Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Olivier tudta tartani vele a tempót.

A két úszó elképesztő hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban rá tudott tenni egy lapáttal, és riválisánál négy tized másodperccel hamarabb érintette a falat.

„Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt, hogy ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni” – nyilatkozott Betlehem Dávid.

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott az élen. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasszal, és bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben. 

Eredmények, 5 km nyílt vízi úszás:

1. Betlehem Dávid 53:28.3, 2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7, 3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8 ,...6. Rasovszky Kristóf 53:36.7

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában