Nem kell félteni őket a mély víztől

2024.06.09. 16:54

Jó úton járnak: Eb-szereplés előtt a veszprémi úszók

A nyári ötkarikás játékok miatt a napokban kezdődő belgrádi Eb más jelentőséggel bír a szokásoshoz képest, ám a Balaton Úszó Klub Veszprém tagjai mindazonáltal kellő komolysággal veszik. A felkészülés során szorgos kilométergyűjtésben lévő kiválóságokban már buzog az adrenalin, így jó esély van arra, hogy a sportos közvéleményt régóta elkényeztető Rasovszky Kristófék nyílt vízen újra odaérjenek a dobogóra.

Király Ferenc

Rasovszky Kristóf és társai hamarosan Belgrádban szerepelnek

Fotó: Archív fotó: MTI

Nagy a csend mostanság a műhely körül, emögött esetükben munka és alázat áll. Hazatértek az újabb törökországi edzőtáborozásukból, a minden igényt kielégítő beleki központban magas szinten végezhették a gyakorlásaikat, ennek számlájára írható, hogy innen jó erőben érkeztek meg a nyílt vízi világkupa második állomására. A Szardínia partjainál található Golfo Aranciban aztán képet kaphattak arról, hogy hol tartanak az előkészületeket illetően. A versenyen pompás formában tempóztak, vagyis a tervek szerint haladnak – a Párizs felé vezető úton –, hiszen idén (majd) minden az ott rendezendő olimpiáról szól. Az olaszországi viadalon amúgy óriásit csatáztak a franciákkal tíz kilométeren, szinte csak célfotó döntött közöttük. Elsőként Marc-Antoine Olivier csapott célba, őt 1,3 másodperccel követte a honfitársa, Logan Fontaine. A mögötte két tized másodperccel lemaradt Rasovszky lett a harmadik, aki három tizeddel előzte meg a klubtársát, Betlehem Dávidot. A veszprémiekkel felálló 4x1500 méteres magyar váltó végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel. – Az eredmények bizonyítják, hogy jó úton járunk, a remek munkabírású srácaim napról napra jobb formába kerülnek, nem kell őket noszogatni, mert látják maguk előtt a célt – szögezte le Szokolai László, a klub ügyvezetője és vezetőedzője, aki közölte: az elmúlt napokban vármegyeszékhelyünkön dolgoztak, majd írásunk megjelenésekor a szerb főváros felé veszik az irányt.

Az idei úszó-Európa-bajnokságot ugyanis Belgrádban rendezik meg, ahol nyílt vízen erős mezőny gyűlhet össze, nagy harc várható az érmes helyezésekért. Bár a mieink még nincsenek csúcsközelben – azt nem mostanra élesítik –, nem kell félteni őket a mély víztől, kipróbált, rutinos spílerek ők, akik már várják, hogy eldördüljön a startpisztoly. – A nyílt vízi viadalokról állítólag csak a németek klasszisa, Florian Wellbrock hiányzik majd, magyarán nem lesz könnyű „állnunk a sarat”, el is tekintenék a jóslásoktól, maradjunk annyiban: éremmel, érmekkel szeretnénk hazatérni. Kristófék már többször megnyilvánultak, jelezték, hogy tehetségesek, a legfontosabb, hogy úgy ússzanak, ahogy tudnak – mondta a nemzetközi szaktekintély. Belgrád nem az a hely, ahol mindent egy lapra kell feltenniük, de azért igyekeznek majd minél többet kiúszni magukból. Kristóf és Dávid öt és tíz kilométeren, illetve váltóban indul, először 11-én csobbannak vízbe. Ne legyen kétségünk afelől, a kontinensviadalon is helyt állnak majd, keresik, hogyan tudnak fejlődni, és jobbak lenni, tehát az ötkarikás játékok árnyékában sem dőlnek hátra. Az olimpiához képest ez egy kisebb esemény, de itt is jól szerepelnének, remélve, hogy az időjárás nem írja át a programot, nem generál csapkodó hullámokat a fejük felett. Az elmúlt hetekben is becsülettel rótták a hosszakat, a felkészülésüket illetően kezd is minden a helyére kerülni, ám még időre van szükségük ahhoz, hogy igazán jók legyenek.

Mikor a páros hazaindul az Eb-ről, klubtársuk, Sárkány Zalán akkor utazik a seregszemle medencés erőpróbáira, így a helyi sportbarátoknak a második héten is lesz kiért szurkolni. Itt állítólag néhány sztár kihagyja az Eb-t, mivel az nem fér bele az elképzelésükbe. Az Egyesült Államokban tanuló fiatalember 400, 800 és 1500 méter gyorson, valamint 400 méter vegyesen lép rajtkőre. A nemrég lázas betegséggel bajlódó, emiatt pár napot kihagyó ifjú titán a leghosszabb távon már rendelkezik A-szinttel, most pedig azt vette a fejébe, hogy 800 méteren és vegyesen is berúgja az „ajtót”.

Persze a szakvezető is kíváncsi arra, hogy a tanítványai milyen teljesítményre lesznek képesek a köztes állomáson. Előbb-utóbb biztosan mindenki a régi Rasovszkyt láthatja majd a vízben, a hazai úszósport egyik zászlóshajója mögött Betlehem nagyszerű erényeket csillogtat – esetükben lehet is Eb-medálban gondolkodni –, míg Sárkányban ennél is több van.

– Már minden az olimpia körül forog, de Belgrádban is ott lennénk a legjobbak között. A léc magasan van, igaz, a fiúknak nem most kell minőségi mutatókkal jelentkezni. Párizsban alakítanának nagyot, ám az olimpia bizony más műfaj, mint a többi verseny. A tét remélhetőleg jó dolgokat hoz ki belőlük, és megsokszorozza az erejüket – jegyezte meg Szokolai László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában