Utánpótlás labdarúgás

2024.06.17. 17:30

Legyen dicsőség a VFC USE-ban futballozni!

A vármegyeszékhely labdarúgó utánpótlásműhelye, a Veszprémi FC USE eseménydús szezont zár. Voltak változások és vannak tervek, hiányosságok és pozitívumok, a legfontosabb, hogy sikerült megőrizni a tehetségközpont-státuszt. Több gyerek is akadémiára megy, a tehetségek behozatala viszont problémás. Artner Tamás szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Horváth Gábor

- Amikor szeptemberben idejöttem, több fontos stratégiai célt határoztunk meg Szabó Péter sportigazgatóval. Elsőként le kellett vezényelni a Double Pass ellenőrzést, amely sikeresen megtörtént, továbbra is birtokoljuk a tehetségközpont besorolást. Természetesen meg kellett felelnünk az ezzel kapcsolatos legfontosabb kritériumoknak, például személyi kérdésekben voltak hiányosságaink, nem volt meg a megfelelő számú főállású edzőnk. Ezek mellett áttekintettük a klub helyzetét és lehetőségeit, az edzőket is bevonva megvizsgáltuk, miként lehetünk hatékonyabbak a jövőben – fogalmazott kérdésünkre Artner Tamás, a Veszprémi FC USE szakmai igazgatója.

Artner Tamás tavaly szeptemberben tért vissza a veszprémi utánpótlásklubhoz
Artner Tamás tavaly szeptemberben tért vissza a veszprémi utánpótlásklubhoz
Fotó: Horváth Gábor/Napló

A Double Pass egy belga cég, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség bízott meg azzal, hogy világítsa át a magyar utánpótlás szereplőit. Veszprémben azt nézték, hogy a VFC USE működése továbbra is megfelel-e az országos tehetségközpont kritériumainak. 

- A szakmai programot tekintve, úgy érzem, sokat léptünk előre. A képzésen kicsit változtattunk, több módszertan szerint dolgozunk. A fő cél az, hogy a lehetőségeknek megfelelően jó tempójú edzéseket tartsunk, nyomás alatt elvégzett gyakorlatokkal fejlesszük a döntéshozatali képességet. Illetve ezeket a folyamatokat megfelelő technikával hajtsák végre a játékosok – tudatta Artner Tamás.

Megtudtuk, fontos dolog, hogy a VFC USE ma már csoportbontásban képzi az utánpótlást. A VLS elnevezésű egyesület keretein belül a szakemberek tömegképzést tudnak nyújtani a gyerekeknek, az anyaklubban, a tehetségközpontban pedig minőségi képzést.

- Természetesen a versenyeztetés is nagyon fontos. A legkisebbeknél a régióba tartozó tehetségközpontokkal és akadémiák csapataival tudunk rendszeresen mérkőzni, emellett ott van a Bozsik-program. Az U9-es, U10-es, U11-es korosztályok tornarendszerű bajnokságokban vesznek részt, erős riválisokkal tudják összemérni tudásukat. Az U12 és U13 már bajnoki rendszerben futballozik, de itt nem számít az eredmény, nem vezetnek táblázatot. Összefoglalva el lehet mondani, hogy az U9 és U13 között a legmagasabb szintű országos szinten tudjuk versenyeztetni a gyerekeket. Plusz pozitívum, hogy még az akadémiákkal szemben is nagyon szépen megállják a helyüket a gyerekeink. Az U14-es korosztály az első nagypályás korcsoport, itt van egy nyomás a gyerekeken, az első hétben kell végezni, hogy U15-ben is országos szinten szerepelhessünk. Az U15-os csapatunk a regionális kiemelt bajnokságban játszott, itt a bennmaradás volt a cél és össze is jött a bravúr. Az U16-os csapat, mint a legerősebb versenykorosztályunk, az országos alapbajnokságban szerepelt, itt is a bennmaradás volt a cél. Lehet mondani, hogy ez volt a kirakat csapatunk, talán ők testesítették meg legjobban az VFC USE filozófiáját, stílusát. Az U17-es alakulatunk megnyerte a regionális bajnokságot. Az U19-es csapat szép idényt futott, a felsőházban tudott végezni a regionális kiemelt bajnokságban. Itt elsősorban az volt a cél, hogy a jobbak már az NB III-as felnőtt együttest segítsék. Közülük Szűcs Ármin többször is pályára tudott lépni a harmadik vonalban.

Artner Tamás megjegyezte: nagyon szeretnék, ha a veszprémi felnőtt csapat a város utánpótlására építve tudná teljesíteni a fiatal szabályt (az NB III-ban minden meccsen végig a pályán kell lennie egy fiatalnak, a nemrég véget ért idényben ez 2005-ös születésű, vagy fiatalabb focistát jelentett – a szerk.), idén ez ötven százalékban teljesült.

A bakonyiak U17-es csapata bajnoki címet szerzett
A bakonyiak U17-es csapata bajnoki címet szerzett
Fotó: VFC USE

- Ebben az a nehézség, hogy nekünk az akadémiákat is ki kell szolgálnunk, a legjobbakat elviszik tőlünk, idén Zsuppán Kornél és Lévai Ádám kerül akadémiára. Amúgy nem könnyű egy kiemelkedően szereplő NB III-as csapatba fiatalokat adni, de én bízom benne, hogy 2007-es, és 2008-as korosztályból többen fel tudnak majd az első csapat keretébe kerülni. Az utóbbi években sok játékost adtunk akadémiára és ennek megfelelően előkelő helyen állunk az MLSZ erre vonatkozó produktivitás táblázatában, az első 20-ban vagyunk 800 egyesület között. Azt is meg kell említeni, hogy a vármegyei csapatokat is ellátjuk játékosokkal, az idei bajnok Balatonalmádi SE-ben is sok korábbi futballistánk szerepel.

A szakmai vezető kitért arra is, hogy nagyon fontos a környékbeli tehetséges gyerekek Veszprémbe kerülése, ebben komoly lemaradás volt az elmúlt időszakban. Amiben előrébb kell lépniük, az az alattunk lévő körzet központokkal való együttműködés. Egy-két klub kivételével sajnos nem áramoltatják tovább feléjük a tehetségeket, pedig ez is dolguk lenne. A kívánalom az lenne, hogy a tehetséges gyerekek jöjjenek Veszprémbe, mert innen van továbblépési lehetőségük.

- Nehéz, de szép és sikeres évünk volt. Köszönöm a kollégák munkáját, a gyerekek hozzáállását és a szülők segítségét is. A veszprémi utánpótlás visszakerült az országos bajnokságokba, komoly csapatokkal kell hétről hétre felvenni a versenyt. Ezáltal sokkal több a fejlődési lehetőség. A folytatásban szeretnénk még szerethetőbbé, eladhatóbbá tenni a klubot. A játékosok számára legyen dicsőség, hogy az USE-ban futballoznak. Azon dolgozunk, hogy a hazai versenyeztetés mellett minél több nemzetközi tornára el tudjuk vinni a fiatalokat. Illetve a szakmai programunkat is évről évre megújítjuk, az erőnléti és egyéni képzés terén vannak, illetve lesznek újdonságok. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek elsősorban Veszprémben gondolkodjanak. Megnézve a városból kikerülő sikeres játékosokat, elmondható, hogy azok lettek NB I-es játékosok, akik Veszprémben kerültek felnőtt csapatba. Akad köztük olyan is, Lang Ádám személyében, aki most az Európa-bajnokságon szerepel. Akik korábban elmentek, azok közül nagyon kevesen jutottak el a legmagasabb szintre - tette hozzá Artner Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában