Balaton Úszó Klub Veszprém

2024.06.25. 10:34

Mennek tovább az úton

Megígérték a Balaton Úszó Klub Veszprém tagjai, hogy csúcsformájukhoz közelítve komolyan veszik a július végén kezdődő ötkarikás játékok miatt más jelentőséggel bírt belgrádi Eb-t, és miután a sportos közvéleményt régóta elkényeztető kiválóságok szavatartó emberek, az eseményről nem leszegett fejjel kellett hazatérniük: az eredményekre nem rágörcsölve hat érmet szereztek.

Király Ferenc

A veszprémiek a terveik szerint haladnak az egy hónap múlva rendezendő párizsi olimpia felé vezető úton, mivel a remek munkabírású úszók idén felettébb szorgos kilométer-gyűjtésben vannak, a sportbarátok a napokban képet kaphattak arról, hogy a megállóként is felfogható Európa-bajnokságon hol tartanak a felkészülést, a formába hozást illetően. Noha az elképzeléseik szerint nem Belgrád volt az a hely, ahol mindent egy lapra kellett feltenniük, (…pompás mutatókat elérve) remekül tempóztak. A nyílt vízi viadalokon a Rasovszky Kristóf-Betlehem Dávid páros előzetesen is éremesélyesnek számított. Utóbbi esetében a regatta-pályán kialakított helyszínen megtört a jég: felnőtt karrierje során először odaért egy világverseny dobogójára – mindjárt kétszer is. Tíz km-en Dávid még „csak” harmadik lett – ahol a regnáló világbajnok Kristóf kilencedikként csapott célba –, aztán másnap aranyérmet akasztottak a nyakába az öt km-es erőpróba után. Itt klubtársa a hatodik helyen zárt, jóllehet a háromkörös seregszemlén sokáig vezetett, majd Betlehem ritmust váltott, amire csupán a franciák korábbi vb-elsője, Marc-Antoine Olivier tudott reagálni. A hajrában óriási csata alakult ki közöttük, és a magyar reménység végül négytized másodperces előnnyel diadalmaskodott. A győztes elégedetten nyilatkozott a vízből kijőve, ám Rasovszky – akit a kenupályán több sportszerűtlenség is ért – többet szeretett volna elérni. Ő amúgy hat éve nem volt Eb-n egyéni érmes (…akkor azért a legjobbnak találtatott), azóta „csupán” olimpián és vb-n lett dobogós. Az utolsó napon a két veszprémivel felálló – favoritnak tartott, a közelmúlt világversenyein rendre az első három között „leintett” – magyar váltó aranyérmes lett. Dávid itt is nagyszerűen úszott, nagy előnyt épített ki az utána következő Kristófnak, aki a négyest magabiztosan hozta be az első helyre.

RASOVSZKY Kristóf
Jól szerepelt Rasovszky Belgrádban
Fotó: MTI/Derencsényi István

Betlehem örült annak, hogy a sok pontszerző helyezés után végre dobogóra állhatott, ám a nagy durranás elmaradt, az egyéni távokon nem lettek együtt, kéz a kézben Rasovszkyval érmesek. Sebaj, majd az olimpián. – Óva intenék bárkit is attól, hogy a belgrádi eredményekből messzemenő következtetéseket vonjon le, hiszen Kristóf a tokiói játékok előtti Eb-n sem nyert egyéniben érmet, aztán a japán fővárosban második lett – húzta alá Szokolai László, a klub ügyvezetője és vezetőedzője. – Dávid egyértelműen pazar formában van, de az olimpiához képest ez egy kisebb versengés volt. Szerintem a srácok Párizsban az élmezőnyben lesznek, a medálok sorsa pedig hat-nyolc induló között dől majd el, s minden apró tényezőnek jelentősége lehet. Vagyis nem jósolgatnék, ám ami a legfontosabb: látják maguk előtt a célt.

Az Eb második hetében a tengerentúlon tanuló Sárkány Zalánnak lehetett szorítani, aki – miután Belgrádban volt az utolsó esély az olimpiai szintek elérésére – a jó formát a klubtársaival ellentétben mostanra is élesítette. Nyolcszáz méter gyorson már a selejtezőben alaposan túlszárnyalta az egyéni csúcsát (7:55.26), a 7:50.36-os idejéből pedig tovább faragott a fináléban (7:49.29), így miközben harmadik lett, több mint két másodperccel úszott jobbat az olimpiai A-szintnél. Pedig mint elmondta: nem igazán tetszett neki az uszoda meleg vize, és az idejétől sem volt éppen elájulva. Boldog volt az érmétől, ám közben azt is tudta, hogy „Rasoék” a távon már mentek jobb időket, ráadásul a mezőny – az olaszok, a spanyolok, a hollandok, az angolok és a fél német válogatott nélkül – foghíjas volt. A 400 méter vegyes selejtezőjében a teljes mezőny negyedik legjobb idejét produkálta (4:15.16). Pechjére három magyar volt előtte a sorban, s mert a szabályok szerint a fináléban egy nemzetből csak ketten indulhatnak, itt nem várt rá folytatás. Taktikai okokból 400 méter gyorson sem állt rajtkőre, visszalépett, mivel szinte egy időben rendezték az időjárás miatt vasárnapra halasztott 1500 méter gyors döntőjével, ahová A-szintesként és mint futamgyőztes a harmadik legjobb idővel jutott (15:09.28). A fináléban aztán tovább javított az idején (15:06.67) és egy újabb harmadik helyet zsebelt be. Ugyanakkor mint megjegyezte: maradt még benne, amit egy hónap múlva adna ki magából.

– Ahol elindult Zalán, ott az 1500 métertől eltekintve egyéni csúcsot úszott, ráadásul így már két számban lesz ott az olimpián. A 400 méter gyorsról főként én beszéltem le – mondván 1500-on Belgrádban és Párizsban is jobbak az esélyei –, igaz, a markáns véleményem dacára meghagytam neki a végső döntés jogát, hiszen mégis csak ő viszi vásárra a bőrét. Szerencsére feltörekvő fiatalként élt a lehetőséggel az Eb-n. Az ötkarikás játékokon 800 és 1500 méteren indul majd, utóbbi számban Dávid is ott lesz, aki Kristóffal a nyílt vízen szeretne nagyot alkotni. A felkészülést illetően kezd minden a helyére kerülni, ám még időre van szükség ahhoz, hogy a triónk igazán jó legyen. Még nem vagyunk csúcs közelben, az Eb előtt nem volt valójában formába hozás, eddig teszteltük magunkat Párizsra. De mostantól minden az olimpia körül forog. Tetszik a srácok teljesítménye, egyre jobbak, miközben azt is látják, hogy mindenért meg kell dolgozni. Megyünk tovább az úton, ugyanis a folytatásban igyekszünk egy tökéletesre hajazó versenytervet megvalósítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában