Hétvége

2007.07.07. 02:28

Kerítések között

Egy lakó megelégelte, és kerítéssel lezárta az évtizedek óta használt, a városban közkedvelt gyalogösvényt, mondván, magánterületével azt tesz, amit jónak lát. Az önkormányzat egyértelmű jogsértésről beszél, az ösvényt nap mint nap használók pedig tiltakoznak. Indulatok, mismásolás, egymásra mutogatás, mindez az alig több mint százméteres, még nevet sem kapó, keskeny ösvény miatt. A területet lezáró maga mondja, felfordul már a gyomra, fél, hogy orvosnál köt ki, de a járókelők sem tétováztak: az útlezárást jelző, házilag készített kiszögezett kartonpapíron üzenetet firkáltak az illegális területfoglalónak, felmenőket idéző, bevett formulával élve, úgy magyarosan.

Martinovics Tibor

A jogszerűtlenséget Sabján Ferenc nem ismeri el. Jogi képviselője, dr. Szigeti Balázs szerkesztőségünknek elküldte álláspontjukat: Az ingatlan alapterülete magában fogalja a nyugati telekhatár melletti gyalogösvényt. Az ingatlant nem terheli sem átjárási szolgalmi jog, sem más közérdekű célra bejegyezett használati jog. Az önkormányzat sem a gyalogút, sem az amellett található sövény karbantartásában, illetve annak költségeinek viselésében nem működött közre. A polgári törvénykönyv alapján a tulajdonos önhatalommal is kizárhat vagy elháríthat minden olyan jogellenes beavatkozást vagy behatást, amely a tulajdonjogának gyakorlását akadályozza, korlátozza vagy lehetetlenné teszi. Sabján Ferenc jogszerűen járt el az ingatlanának védelme érdekében azzal, hogy lezárta a telkén való átjárást. A Balatonfüredi Polgármesteri Hivatal városrendezési és építési osztálya 1999. február 24-én kelt ira-tában rögzítette, hogy az ingatlan tulajdonosai a telkükön való átjárást jelenleg tűrik, de a gyalogutat a telkük szélénél bármikor jogosan lezárhatják. Balatonfüred általános rendezési terve sem jelöl távlatban gyalogutat a területen . Mivel a város szabályozási terve egyértelműen gyalogútként jelöli a területet, az önkormányzat élhet jogával, a tulajdonostól piaci áron megvásárolja az ominózus szakaszt, és ismét megnyitja a forgalomnak. Pár hónap alatt rendeződhet a helyzet - tudom meg dr. Tárnoki Richárdtól, a város jegyzőjétől. Ezzel egy időben építéshatósági eljárást is kezdeményezett az önkormányzat, mert hiába van szó magánterületről, a kerítést engedély nélkül építették fel. Mivel hivatali dolgozóról van szó, a füredi önkormányzat kérte, hogy egy független építéshatóság folytassa le a vizsgálatot. Az ösvényt lezáró vasrács előtt utolsó ottjártamkor egy jókora rakás díszelgett. Sajátos vélemény, a megszokás vagy egyszerűen csak a szükség nyoma, nem tudni, mindenesetre a legyek, mint ahogy az lenni szokott, ellepték rendesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!