Hétvége

2009.10.09. 10:20

Kenyértörés Balatonkenesén

Napló - Nem csitulnak az indulatok Balatonkenesén, a megye legfiatalabb városában. A történet röviden: a hivatalos várossá avatási ünnepség után alig két nappal hét képviselő feloszlatta a testületet. A döntést, és az az utáni teendőket jogászok tanulmányozzák, az új helyzet több szempontból is érdekes következményekkel járhat.

Halmos György

Annyi bizonyos, hogy Sörédi Györgyné polgármester jövő hét szerdára összehívta a testületet. A szeptember 28-ai ülésen nem tudott jelen lenni, mert édesanyja kórházba került. Az alpolgármester, dr. Németh Gyula is jelezte, hogy nem tud részt venni azon elfoglaltsága miatt.
 
A feloszlatásról határozó ülés napirendi témája az Experidance együttessel kötött támogatási szerződés volt. Az ülést a Sörédi Györgyné és Németh Gyula távolmaradása miatt a pénzügyi bizottság elnöke, Kürthy Lajos vezette.

Egyetlen napirendi pont volt, de Lengyel János képviselő szóbeli előterjesztésére tárgyalták a feloszlást, amit minősített többséggel, hét igen szavazattal elfogadtak.

Az együttessel kötött támogatási szerződés már korábban is szóba került, ugyanis éppen Kürthy Lajos nehezményezte, hogy rendkívüli ülés összehívása nélkül, mindössze telefonos egyeztetéssel döntöttek a tánccsoport kétmillió forintos támogatásáról. Mindezen ismeretek bár első olvasásra úgy tűnik, nem tartoznak szorosan a tárgyhoz, mégis meghatározóak.
 
A polgármester véleménye szerint az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata nincs szinkronban az önkormányzati törvénnyel. Ez azért fontos, mert utóbbi azt mondja, hogy harmadik személy csak akkor vezetheti a testületi ülést, ha rendkívüli esemény következik be, a polgármester és helyettese tartósan akadályoztatva van. 

A helyes eljárás szerintem az lett volna, ha elnapolják az ülést - mondta a polgármester. A másik fontos momentum Sörédi Györgyné szerint az, hogy vannak átruházható és át nem ruházható jogok. Át nem ruházható például a testület feloszlatása. A jogszerű megoldás az lett volna, ha feloszlatásról szóló indítvány az ülést előtt tíz nappal írásban beterjesztik és napirendre veszi a testület.

Ha sürgősségi indítványnak számít, akkor a nyolc nappal előtte a jegyzőnek írásban kell benyújtani. Vagyis a szándékot előre kell jelezni. A képviselők előző pénteken kerestek meg azzal, hogy hétfőn szeretnék a rendkívüli testületi. Bár a városavatós hétvége után szerettem volna néhány nap pihenőt, engedtem a kérésnek - magyarázta.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége. Megtehettem volna, hogy október elseje után hívom össze a képvisleőket, amikor már nem lehet oszlatni. (A törvények szerint a helyhatósági választások előtt egy évvel már nem lehet testületet oszlatni.) A polgármester úgy véli, az Experidance-szel kapcsolatos szerződés hétfői megtárgyalása lehet, hogy csak ürügy. 

- Elismerem, hogy a telefonos egyeztetés hiba volt. Nem lett volna baj, ha nem döntünk és nincs együttes, vagy összehívok egy rendkívüli ülést, de nyáron elég nehéz megoldani.

Biztos, hogy ez hiba volt részemről, de nem önkormányzati szándékot sértő volt; jó szándékkal más módon rendezhető lenne az ügy. Sörédi Györgynének a kölcsönös tiszteletről annyi a véleménye, hogy nem ez az első helyzet, amikor el akarják távolítani, legutóbb (másfél évvel ezelőtt) heten mondtak le, mégis úgy döntöttek, hogy maradnak, nem kellett új választásokat kiírni.

Felróják a hibámnak, hogy nem elég gyors és nagy ütemben fejlesztünk. Három év alatt ötven körül adtunk be pályázatot, ennek felét megnyertük. Magasparttal kapcsolatos pályázat sikertelensége nem a mi hibánk, pályázatírót alkalmaztunk, a MÁV-val közösen lehetett indulni. Ez a helyzet sok buktatót rejtett magában, de újra pályázhatunk.

A másik, a Balaton Kapuja projekt meghiúsulása szintén nem írható egyértelműen a mi számlánkra, itt is pályázatírót alkalmaztunk, de ez is rám hullt vissza. Ha feloszlik a testület, akkor az egyértelmű helyzet, új testület alakul tíz hónapra, ha nem, akkor ezt az egy évet ki kell bírni.

Nem állítom, hogy nem követtem el hibákat, de szerintem ezek nem olyan nagy kaliberűek. A polgármester úgy véli, hogy ha nem kell folyamatosan ellenszélben dolgoznia, akkor többre mehettek volna. Az biztos, hogy indulni fogok a választáson - jelentette ki.
 
Kurucz Henrietta, Vatics Erzsébet, Bókkon Tamás, Kocsis Jenő, Kürthy Lajos és Lengyel János képviselők viszont azt hangsúlyozza, hogy a Experidance-ügy az utolsó csepp volt a pohárban. 

Az augusztusi testületi ülésen a költségvetési rendelet módosítása miatt került sor a Experidance együttessel való szerződés áttekintésére - mondta Kürthy Lajos.

Hozzátette: a vita alapja, hogy hozott-e határozatot a testület, és ha igen, milyen körülmények között. Egyértelművé vált, hogy a határozat a testület döntése nélkül került a jegyzőkönyvbe a polgármester javaslatára.

Kürthy Lajos arról beszélt, hogy a szeptember 28-ai döntésük megfelel az szervezeti és működési szabályzatnak. Nincs arról szó, hogy ne lett volna megalapozott a döntés, hosszú vajúdás előzte meg azt - magyarázzák a feloszlás mellett szavazó képviselők.

A polgármesternek le kellene vonni a konzekvenciát azzal kapcsolatban, hogy második alkalommal történik ilyen, összesen kilenc képviselő vonta már meg tőle a bizalmat.

A képviselők felróják, hogy nem volt a testület és az önkormányzat között érdemi kommunikáció, sok fontos döntésről csak későn értesültek. Ilyenre példaként a fent említett 230 millió forintos magasparti és kétmilliárdos álomprojektet nevezték meg; hónapokkal később értesültek az eseményekről, vagy hiába próbáltak észérvekre hivatkozni, nem hallgatták meg őket.

Kürthy Lajos kétségbe vonja azt is, hogy a gyakran propagált, pályázatokkal kapcsolatos adatok megfelelnek-e a valóságnak, ugyanis a hivatkozott 562 millió forinttal szemben csak 323,8 milliót fordítottak beruházásra. Ez félretájékoztatás, mint a költségvetés rendbetétele - vélekednek.

A feloszlatás mellett döntő képviselők többsége vállalkozó, ami azért fontos, mert úgy látják, hogy a menekül a tőke a településről, egyre nehezebb élni itt, és nem a válság miatt.

Kocsis Jenő szerint hátrány jelent a települési felújításoknál, ha valaki helyi vállalkozó vagy iparos. Úgy érzik, őket azért választották meg, hogy a helyi érdekeket képviseljék.

Ahogy fogalmaznak, látják azokat a helyzeteket, amelyek mellett elmegy a város, ez pedig sokba kerül. Bókkon Tamás szerint a polgármesternek nem szerepelnie kell, hanem a települést menedzselnie.

Arra a kérdésre, hogy eléggé megosztja a lakosságot a képviselők lépése, azt mondta: felemelt fejjel tudnak végigmenni az utcán, azon választópolgárok véleményét közvetítik, akik őket választották. Akármit hoz a jövő, rosszabb nem lesz.

Vatics Erzsébet úgy látja: ha vannak is személyes ellentétek, azok nem olyan jelentősek, hogy amiatt a testület többsége erre a komoly lépésre szánja el magát.
 
Több forgatókönyv lehetséges: a testület hatályban tartja a feloszlatást, vagyis új választásokat írnak ki. Ezt előreláthatólag a polgármester bíróságon támadja meg. Elképzelhető akár olyan helyzet is, hogy a testület visszavonja a szeptember 28-ai döntést, vagyis minden marad a régiben.

Kérdés, hogy minden marad-e a régiben? 


A döntés utáni helyzetet jogászok tanulmányozzák, nem teljesen egyértelmű
(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!