2010.07.02. 19:11
Ínyenc szomszédvárak
Nem lehet elégszer és eléggé megdicsérni azt a csodálatos panorámát, ami egyik balatonfüredi csárdából tárul a szemünk elé. A tulajdonosnak szerencséje van, hiszen a szomszédja az ország egyik legismertebb borásza. A két szomszédvár nem háborúskodik egymással, sőt, segítik, kiegészítik, támogatják egymás tevékenységét.
Könnyű, nyári menüt állított össze olvasóink számára Pataki Sándor, a csárda tulajdonosa, és italajánlatot is kért szomszédjától, ifj. Figula Mihálytól.
Mindketten azt vallják, hogy az ételek és az italok kiegészítik egymást, nem ráadás a jól megválasztott bor a fogásokhoz, hanem képes arra, hogy jobban kiemelje az ízeit, különleges élményhez juttassa a vendégüket. Ennek jegyében rendszeresen szerveznek olyan vacsorát, mely pincelátogatással kezdődik és a menü része a bor.
Az italkínálásnak mára több irányzata alakult ki, és megdőltek azok a dogmatikus szabályok, amelyekkel korábban találkozhattunk. A libamájhoz például hajdan feltétlenül vörösbort ajánlottak volna, de ma inkább a borvidékre annyira jellemző kitűnő olaszrizlinget kínálják mellé. A sajthoz jól illik a balatonszőlősi chardonnay, vagy a pincészet egyik új terméke, a cabernet sauvignon rozé. A desszerthez sauvignon blanc-t ajánlanak. Búcsúpohárként az ugyanebből a fajtából készült szőlőpálinkát javasolják. Ez nem tévesztendő össze a törköllyel, a cefre egész szőlőszemeket tartalmaz. A búcsúpohár segíti az emésztést.
A libamájpástétomhoz személyenként 6 dkg libamájat vágunk kockára, a vöröshagymát félbevágjuk, felkarikázzuk, majd a májjal lepirítjuk, borsozzuk, pici majorannát teszünk hozzá, kevés sót, még egy kicsit pirítjuk, majd ledaráljuk. A margarint habosra keverjük, a ledarált májjal még tovább keverjük, pici zselatint teszünk hozzá, ezzel is tovább keverjük, és adunk hozzá egy kevés olvasztott vajat. Őzgerinc formában hűtjük ki. Tálaláskor szeleteljük, zöldségekkel díszítjük.
A grillezett sajthoz személyenként háromszor 67 dkg grillezhető sajtot grillen megpirítunk. Tetszés szerinti zöld köretet margarinnal, borssal, delikáttal felforrósítunk és a sajttal tálaljuk.
A régi idők palacsintájához személyenként két darab hagyományos palacsintát sütünk. A kihűlt, sűrű vaníliapudingba belekeverjük az előzőleg elkészített grillázst, melyet rézmozsárban apróra törtünk. Az ezzel a masszával megtöltött palacsintákat leöntjük egy kicsit hígabb vaníliapudinggal. A tetejét megszórjuk grillázsdarabokkal.
A grillázs készítése során 10 dkg kiristálycukrot egy serpenyőben karamellizálunk, majd hozzáadjuk a durvára darabolt diót, körülbelül 8 dkg-ot. Amikor már aranyszínű és megközelítőleg mézsűrűségű, akkor kész lett. Zsírozott deszkára kiborítjuk és nyújtófával kinyújtuk. Amikor megszilárdult, késsel elválasztjuk a deszkától, majd rézmozsárban apróra törjük.