Hétvége

2012.04.07. 09:07

Bayer Ilona szeretetből töltekezik

Jáger Idával beszélget a Tettre kész szeniorok programja előtt, de amint szólnak neki, felpattan és már jön is. Kedves, közvetlen, szinte kérdés nélkül válaszol. Bayer Ilona olyan, mint egy elem, amit nem kell feltölteni.

Balla Emőke

- Jáger Ida azt kérte tőlem, mondjak három állatot. Előtte Roziról, a kis kutyámról beszélgettünk, azt nem lehet, így maradt a gepárd, az oroszlán, majd némi gondolkodás után a zebra. Ida azt válaszolta, ez a fantasztikus teszt mindenkinél érvényes. Az első állat az, ami szeretnél lenni, a második, ami te valójában vagy, te király vagy, királynő. A harmadik pedig az, aminek az emberek látnak. A zebra különleges, engem talán különlegesnek látnak. A gepárd karcsú, elegáns mozgású állat, nagyon szerettem volna balett-táncos lenni. Viszont Tamás, az elsőszülött fiam valóra váltotta ezt az álmom. A családunkban működik ez az önmagát beteljesítő végzet, sors. Petra lányom Japánban él, japán szakos tanár, soha nem tudtam, mi vonzza ehhez a távoli kultúrához. Három éves korában japán gésa volt az óvodában.

- És az oroszlán - a király, királynő -, mennyire illik önre?

- Nem tudom, egyetértsek-e ezzel vagy sem, hogy királynő vagyok-e. Empatikus és emberszerető vagyok, ha a királyok ilyenek, akkor igen.

- Szolnokon született, azt olvastam egy interjúban, nem vakon lokálpatrióta.

- Kötődöm, de nem szigorúan. Semmiben sem vagyok bigott. Ha egy hétéves gyerek meggyőz valamiről, én azt elfogadom. Nem hiszem, hogy mindent tudok, minden véleményem megingathatatatlan és igaz. Formálható vagyok és elfogadó, ezeket a tulajdonságokat szeretem magamban. Szeretem még az emberszeretetemet, az empátiámat, a nyitottságomat.

- Azt a jó tulajdonságai közé sorolja, hogy a gyerekeit elengedte?

- Igen, el tudtam őket engedni. Bár a tárgyaimhoz makacsul ragaszkodom, de nem esem kétségbe, ha eltűnik valami. A tárgyak hozzám nőttek, azokat az idők végezetéig szeretem magam körül látni. A gyerekeimtől való elszakadást viszont a vártnál könnyebben feldolgoztam. Könnyen elengedtem őket, pedig nagyon szeretem, összetartom a családot, igazi "kovász asszony" vagyok. Tamás fiam a Bécs közelében lévő Badenben él, Petra három éve Japánban, de nem vagyok amiatt lelkibeteg, hogy nincsenek itt. A szeretet azt jelenti, hogy elengedem a másikat, ha az neki jó. Nekem az a boldogság, ha a másik boldog, ha a gyerekeim boldogok. A legkisebb, Szofi huszonhárom éves, még itthon van, de most éppen Venezuelába készül, hogy az indiánokat tanulmányozza, noha történész szakos hallgató volt. Mindegyik gyerek mást örökölt tőlem. A nagy lelkem mindegyikük sajátja, ezt különbözőképpen mutatják és élik meg: az egyik szentimentálisan, a másik zárkózottan, a harmadik érzékenyebben, de a stílusérzékem, a verbalitásom, a pontos és gyors logikai képességem, a harcos igazságérzetem leginkább Szofira jellemző. Az érzékeny, szelíd lelkemet Tamás, a kitartásomat Petra örökölte.

- Említette a verbalitását. Rádiós és televíziós műsorvezetőként, szerkesztőként erre nagy szüksége volt.

- A Híradó egy szikár műfaj, de a rádióban és a televízióban sokféle műsort készítettem: belpolitikai műsorokat, kulturális magazinokat, portréfilmeket, riportfilmeket forgattam, sokat utaztam. Hihetetlenül gazdag élet van mögöttem és remélem, még előttem is.

- Hiányzik a televíziózás?

- Nem a doboz, hanem az alkotás, a televíziós műfaj, a műsorkészítés hiányzik, a munkafolyamat. Mindegy, hogy képernyős vagy szerkesztői munka. A televízió ma olyan financiális, erkölcsi és szakmai csődben van, hogy a régi értékeknek nyomát sem találom.

- Nézi, figyeli a műsorokat?

 A szakmai szemet nem lehet "megvakítani", de úgy látom, a televíziózás ma gyönge alapokon áll, noha sok tehetséges, értékes fiatallal találkozom, akik jobb sorsot érdemelnének. Tanítványaim gyakran és egyáltalán nem viccesen kérik, csináljunk egy jó televíziót, mert vágynak a szépre, a jóra, az értékesre és minden tudásuk megvan hozzá.

- Lenne televíziós terve, műsor ötlete?

- Millió ötletem van, három életre is elegendő, rengeteg témában. Most megkeresett egy televíziós csatorna, de pénzt kellene vinni ahhoz, hogy műsort készíthessen az ember. Én nem vagyok pénzszerző. Egész életemben olyan viszonyban voltam a pénzzel, hogy nem ragadt rám, ez elég nagy baj. E téren nagy hiányosságaim vannak.

- Most kultúramenedzseléssel foglalkozik, karitatív munkát vállal.

- Gyerekkorom óta szerető, támogató környezet vett körül, ebből következik, hogy mindig mindenütt igyekszem segíteni. A sok jótékony munka mellett azonban fizetős is elkelne, hiszen a sárga csekkeket nem lehet szeretetből fizetni.

- Aktív, tevékeny, tele van erővel, energiával, életkedvvel.

 A kollégák szerint én az a Duracell nyuszi vagyok, aki szinte töltés nélkül is működik. De nekem is töltekeznem kell, hogy ilyen lehessek.

- Miből töltekezik?

- Szeretetből. Számomra legfontosabb dolog a szeretet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!