Hétvége

2012.05.12. 09:04

Reggeli a szabadban: élőképek festéshez

Másfél évszázaddal forgatták vissza az idő kerekét a minap a veszprémi Tűztorony tövében, Manet Reggeli a szabadban című képét idézték meg a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és tanárai.

Varga Domokos Péter

A művészeti akcióra (Action Art) a megyeszékhelyen tartott Gizella-napi rendezvénysorozat keretében került sor. A zirci iskola immár ötödik éve kapcsolódik az eseményhez valamilyen sajátos ötlettel és tölti meg élettel a Tűztorony környékét. Az első évben István király és Gizella királyné, a következőkben az avantgárd, a konstruktivizmus és a művészettörténeti korszakok megjelenítése köré épült a "bélások" akciója. A szervezés és az előkészítés feladatát idén is elsősorban B. Hegedűs Piros festőművész, művésztanár, valamint Szeifert György gyakorlatioktatás-vezető vállalta magára.

A diákok megelevenítették Manet híres festményét, a Reggeli a szabadban című, a maga korában nagy visszhangot kiváltó képét, ami később az impresszionizmus kedvenc témájává, sőt, bizonyos mértékig szimbólumává is vált: plédekre heveredtek le, korhű jelmezekben élőképeket alkottak. Girardi-kalapban, bokáig érő, színes ruhakölteményekben döbbentették meg az érdeklődőket és a spontán arra járó turistákat. Egy orosz, fiatalokból álló csapat hosszan időzött a helyszínen, a diákok angolul magyarázták el nekik, mibe is csöppentek bele. Az élőképek a látvány mellett valóságos funkciót is betöltöttek, modellként szolgáltak, a művészek lefestették a jeleneteket, akril- és akvarellképeket készítettek.

- Ez nemcsak szabadtéri alkotás, hanem intenzív jelenlét is Veszprém legszebb parkjában - fogalmazott érdeklődésünkre B. Hegedűs Piros. Elmondta, a Gizella-napi művészeti akció gimnáziumuk egyik legnépszerűbb külső megjelenési formája, abban szinte minden művésztanár és csaknem száz diák vesz részt.

Az eseményt a veszprémi Művészetek Háza szervezte. Kilián Lászlótól, az intézmény munkatársától megtudtuk, a festészeti akciót irodalmi piknik egészíti ki, melynek során helyi írók, költők olvasnak fel műveikből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!