Hétvége

2014.09.05. 05:40

Goda Krisztina szerint türelem és bizalom a filmforgatás alapja

Várpalota felújítási programjának mindenki örült, csak a készülő új magyar film, a Veszettek stábja nem, hiszen ezáltal elveszítették az eredetileg tervezett helyszíneik nagy részét. Várpalotán és Inotán forgatják Goda Krisztina rendező filmjének néhány jelenetét.

Balla Emőke

A Divinyi Réka-Goda Krisztina alkotópáros – akiknek nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem vagy a Kaméleon - által jegyzett Veszettek című film jelentős részét vidéki helyszíneken forgatják. Júniusban Kazincbarcikán, a napokban Várpalotán és Inotán rögzítik a jeleneteket. A Tési-dombon, a Bátorkő utcában, egy kialakított vegyesboltnál, majd az inotai hőerőműben vesznek fel jeleneteket. A film két vidéki fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a bűnözés ellen. Az alkotópáros e Czető Bernát László dramaturg és forgatókönyvíró Kakukk című kisregényét használta alapul.

Goda Krisztina rendező filmjei fordulatosak, izgalmasak

Az eredetileg őszi-télinek szánt filmből nyári film lett, korábban nem tudták egyeztetni a színészeket, mondja Goda Krisztina.

- Alapvetően a témaválasztás fogott meg. Ez egy nagyon mai történet, mai társadalmi jelenséget feszegető téma. A két testvér kapcsolata a magja a történetnek, kapcsolatuk változása teszi izgalmassá a sztorit. Mindig az emberek karakterének formálódása fontos, a két testvér közötti viszony alakulása, amibe rendezőként lehet kapaszkodni. Társadalmi jelenségről nem lehet filmet csinálni, csak egy történetet lehet elmesélni, aminek vannak társadalmi vonatkozásai.

A történet nem feleltethető meg mai rendvédelmi szervezeteknek, fiktív minden személy és minden szervezet, bár nyilván lesznek hasonlóságok, lehet, hogy rokon vonásokat mutat rendvédelmi szervezetekkel. Goda Krisztina filmjeinél megszoktuk, hogy azok fordulatosak, izgalmasak, lekötik a néző figyelmét. Az írónak és a rendezőnek is  feladata, hogy vezesse a néző figyelmét, ha azt egyszer elveszti, nehéz visszaszerezni. Minden, Divinyi Rékával készített filmjüknél szempont volt, hogy ne untassák a nézőt, tartsák a feszültséget a történetben.

A film belső jeleneteit Budapesten forgatták, a külső jeleneteknél azonban Budapest túl nagy léptékű város a történetben szereplőhöz képest. Júniusban Kazincbarcikán kezdték a forgatást, augusztus 27-e óta Várpalotán dolgozik a 80-100 tagú stáb.

A testvérpárt Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila alakítja

- Kálomista Gábor producer javasolta helyszínnek Várpalotát és amikor két évvel ezelőtt először megnéztük, a film helyszíneinek hetven százalékát itt forgattuk volna. Csak közben elkezdődött a felújítási program, és amikor ismét kijöttünk, azt láttuk, hogy egy kis turistaparadicsom lett a városból. Ennek mindenki nagyon örült, rajtunk kívül. Mi sajnáltuk, hogy elvesztettük a díszleteinket. De ez a felújítás dicséretes, még soha nem láttam egyetlen egy várost sem ilyen ütemben változni. Szinte kicserélték. Ezért át kellett innen vinni, csoportosítani a helyszíneket máshová.

Arra a kérdésre, elégedett-e filmmel, azzal, ahol tartanak, a rendező úgy válaszol: - Szeretem ezt a forgatást. Lassan hatvanadik napja dolgozunk, sok a nem alvás, éjszakáról nappalra kell átállnunk, ez mindenkinek a szervezetét és a koncentrációs készségét megviseli, de alapvetően ez egy nagyon jó, profin dolgozó stáb. Ez az első film, ahol nem érzem azt, hogy bárcsak túl lennénk már rajta.

A filmek közül melyik a kedvence, kérdezem. Nem a sajátját mondaná, hanem olyat, amit nézőként élmény volt nézni. Filmjeivel olyan sokat foglalkozik, hogy az mindig munka marad. A mostani film esetében elégedett azzal, amit lát, de még távol van a vége, hogy találgatni lehetne, mekkora sikere lesz a filmnek.

Kriszta nagyon következetes és alapos rendező. Ilyenfajta alapossággal ritkán találkozom, közli Babos Tamás, a film operatőre. - Nagyon felkészült, mindenben maximalista, katonás rend van a fejében. Egy forgatásnál nagy stáb dolgozik, kell képesség, tehetség ahhoz, hogy mindazt, amit az ember meg akar valósítani, sikerüljön átadnia sok embernek. Kriszta kiváló ebben.

Mennyi önállósága van, lehet egy operatőrnek, arról Babos Tamás így vall: nem lehet éles határokat húzni a rendező és az operatőr elképzelései között. Mindkettőjükben világos elképzelések élnek, ezek nem mindig azonosak, de nyitottak a másik elképzeléseire, arra, hogy változtassanak. Egy forgatást alapos előkészítés előz meg és van egy pont, amikor egy operatőrnek bizonyos értelemben fel kell adni az önállóságát. Nem mindig önmegvalósításról van szó, hanem szolgálni kell a filmet, a rendezőt, ehhez hozzájárulni az operatőrnek a maga eszközeivel. Együttműködés és egymásra utaltság nélkül nem működne a közös munka.

A várpalotai forgatás kapcsán az operatőr hozzáteszi: kezdetben tartottak a vidéki forgatásoktól, hogyan fogadják az ott élők őket, egy forgatás mindig idegen, zajos és érthetetlen közeg a külvilág számára. Vidéken mások az emberek, sokkal közvetlenebbek, kedvesebbek. Várpalotán is kedvesen fogadták őket, jó itt forgatni.

A film szereplőit szereplőválogatáson választotta ki a rendező. Klem Viktor az első szereplőválogatásnál biztos volt, ifj. Vidnyánszky Attila szerepére sokáig keresett. A szerepet mindenki azért kapta, mert alkalmas és tehetséges fiatal. Goda Krisztina Fenyő Ivánnal már dolgozott korábban, jól bevált munkakapcsolat az övék. Alkatilag abszolút alkalmas erre a szerepre, nagyon sportos, sokat ad a fizikumára és ez fontos a filmbeli karakterénél. A filmben a saját kaszkadőr jeleneteit mindenki maga alakítja, legfeljebb egy-két kivétel van, például  kézifékes autós fordulás.

A testvérpárt Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. Klem Viktor a forgatáson úgy nyilatkozik: nagy vágya  volt, hogy ezt a szerepet eljátszhassa.

- Volt egy furcsa érzésem a castingon, elolvastam a három jelenetet és azt éreztem, ezt nekem kell játszanom. Nagy feladatnak és jó kihívásnak tartom,  összetett dolognak. Másrészt azt éreztem, ebben a szerepben igazán kiteljesedhetek. Eltelt egy év, mikor jött Kriszta és mondta, hogy enyém a szerep, nagyon örültem neki. Volt egy időszak, amikor meseszerűnek tűnt, hogy leforgatjuk a filmet, de az első forgatási nap után egymásra néztünk Atival, igen, valóban elkezdődött.

Molnár Piroska is szerepel az új filmben

Ismerték egymást ifj. Vidnyánszky Attilával, a Színművészeti Egyetemen ugyanaz volt az osztályfőnökük. Neki ez az első filmje, nagy iskola, most tanulja igazán a filmezést. - Három éve voltam a castingon, biztos voltam, hogy nem kapom meg a szerepet, még csak másodéves egyetemista voltam, akkor nem szoktak elengedni bennünket. Eltelt két év, nem tudtam, hogy film folytatódik. Nyáron felhívtak, hogy menjek, összenéznek bennünket Viktorral.

A testvérpárt alakító színészek elmondják, ha külsőre nem is hasonlítanak, fontos, hogy legyen köztük kémia, ami megvan, a munka összehozta őket: jó barátok, cimborák lettek, sokszor találkoznak barátilag, forgatáson kívül is, hasonló a humoruk, ízlésük, a színészetről, sőt, talán még a világról való gondolkodásuk is. Hamar kialakult köztük az „öcs-báty” viszony.

A verekedéseket ők oldják meg, nagy feladat, mert nagyon biztonságosnak és stabilnak kell lenni, egyszer se mehet félre az ütés, rúgás. Egy évig készültek szakemberekkel, sokat tréningeztek, hogy minden koreográfiát megfelelően tudjanak előadni.

- Nagyon pozitív a Krisztával való kapcsolatom. Segített beállni ebbe a rendszerbe, a forgatásokon kicsit tanárként is működött, nagy biztonság volt vele dolgozni. Azon felül baráti kapcsolat is kialakult – közli Attila.

- Viktor megerősíti: - Nagyon jó érzés, amit ritkán tapasztal az ember színészként, hogy Kriszta nagyon pontosan tudja, mit akar. Nagyon türelmes. Türelmes marad a stáb felé, maga felé, a színészei felé, nem kelt pánikot, ha nem sikerül valami rögtön, hanem bizalommal van irántunk. És amikor ez a bizalom szétoszlik egy csapaton, stábon belül, akkor egy ilyen jó hangulatú forgatást idéz, mint amilyen a mostani.

A forgatás befejezése után képi és hang utómunkák még fél évig tartanak, a film várhatóan jövőre kerül mozikba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!