Hétvége

2015.12.23. 17:16

Hogyan etessük a madarakat télen? Staféta Török Lászlóval

Nagy Ferenc azt kérdezi Török Lászlótól, a veszprémi állatkert igazgatójától, hogyan etessük a madarakat télen.

Mátételki András

- A tél derekán mindannyian nehezen viseljük a kemény fagyot és zimankót. Azonban gondoljunk csak bele, hogy sok állatnak kint, a természetben kell átvészelni ezt a nehéz időszakot. Az itthon telelő madarak helyzete különösen nehéz vastag hótakaró esetén, mivel a felmelegedéshez és életben maradáshoz energiát adó élelem felkutatása nagy megpróbáltatás elé állítja őket. Az állatkertben már hosszú évek óta odafigyelünk ezekre az állatokra, és naponta ellenőrzött élelemmel feltöltött madáretetőkkel várjuk őket. Az etetőkbe napraforgó magot, diót teszünk, illetve figyelünk arra, hogy vízhez is könnyen hozzájussanak az ide látogató madarak. Az olajos magvak mellett roppant fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már könnyen beszerezhető cinkegolyó.

Fotó: Mátételki András

Aki teheti, tollas barátainknak a lakóhelyén helyezzen el madáretetőt némi eleséggel, amelyben folyamatosan pótolni kell a magvakat.

Azt kérdezi Török László Bérczi Beátától, a veszprémi Tourinform iroda ügyvezetőjétől, milyen gasztronómiai élményekkel készülnek jövőre.

A staféta következő vendége: Bérczi Beáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!