Hétvége

2015.12.03. 11:18

Milyen egy gombásztúra? Staféta Szenthe Lászlóval

Osgyán Gábor azt kérdezi Szenthe Lászlótól, hogy milyen egy gombásztúra.

Mátételki András

- Évente közel tíz területre szervezek 8-10 túrát, amire átlag húszan szoktak eljönni. Ezen kívül a nyugdíjasokat messzebb tájakra is elviszem, hiszen ők ráérnek több mint három órát szánni erre a kikapcsolódásra, hobbira - mondja Szenthe László, az Almádi Gombászok Asztaltársaságának vezetője.

- Fontos, hogy ilyenkor senki ne tévedjen el az erdőben, ezért rendszeresen létszámellenőrzést tartok. A tagok tudják, csakis fonott kosárban érdemes gombát szedni, mert a nejlonszatyorban tönkremennek. A túra végén szakmai felkészítést tartok: a piros tálcára a mérgező gombák kerülnek, a zöldre a fogyaszthatók, míg a fehérre a rosszízűek. Ennek alapján ki-ki értékelheti saját gyűjtését, majd másfél órás kiselőadást tartok az erdők eme remek terméséről. Mindemellett két-három évente házi vetélkedőt rendezek, de helyt adtunk már országos megmérettetésnek is.

Azt kérdezi a szintén Balatonalmádiba élő, nemzetközileg is jegyzett Novák Lászlótól, hogy mi kell a természetfotózáshoz.

A staféta következő vendége: Novák László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!