Hétvége

2016.07.01. 15:55

Csak illúzió a megfelelni akarás

Egyre inkább fel sem kapjuk a fejünket, ha arról hallunk, hogy valaki a saját neméhez vonzódik. Egyik nő egy másikkal, vagy férfiak egymással élnek együtt, egyes országokban akár össze is házasodhatnak. Hazánkban is változik a leszbikusok, melegek megítélése. Minderről és a lehetséges okokról a jól ismert szakértőnek, Soma Mamagésának határozott véleménye van.

Tóth B. Zsuzsa

- Olyan szintű lefojtás volt évtizedeken át a szexualitásban, akár a kommunizmust, akár a vallásokkal átitatott társadalmi rendszereket nézzük, hogy a lerakódott-gyártott bűntudatok elkezdtek lekopni. Új gondolkodás kezdődött, amelyben sokkal tágabbak a férfi, női szerepminták. Elkezdődött az egyéni individuum kibontása. Már nem kívülről mondja meg nekünk valaki, hogy mit tegyünk és mit ne. Eljött az idő, amikor egyre inkább rájövünk: az egész megfelelni akarás egy illúzió. Erre szoktam mondani, hogy még Jézus se jött be mindenkinek, akkor mit akarjak én vagy más? Az ember keresse önmagát. Spirituális magyarázattal élve: kollektív tudattalan van, amiben hozzuk magunkkal az emberiség sorsát. A női kollektív tudattalanban annyi blokk és elvárás volt, annyira szét volt hasítva a női minőség, hogy ez már nem tudott tovább működni. A nőkben lett egy csomó vágy, mert a jó lány hű maradt az urához, akit szűzen ismert meg. Aztán vagy volt passzent, vagy nem. A férfi kollektív tudattalanban pedig lett egy bűntudat, mert az a patriarchális időszak szó szerinti erőszakot hozott a nők életébe. Amikor a nyári táboraimban, kurzusaimon rákérdezek, kiderül, hogy a nők egyharmadát erőszakolták, molesztálták. A világszintű statisztikával is egyezik ez a szám - mondja Soma.

Soma Mamagésa szerint a nők kezdenek felszabadulni, a férfiaknak meg nehéz ezzel mit kezdeniük. A nő iszonyúan megerősödött, mert teher alatt nő a pálma. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hozzáteszi, hogy egyre több lesz a meleg férfi, ez nagyon összetett téma, sok oka van. Mindenesetre a nők kezdenek felszabadulni, a férfiaknak meg nehéz mit kezdeniük a női egyenjogúsággal, női erővel. A nő iszonyúan megerősödött, mert teher alatt nő a pálma. Több ezer évig nem tanulhattunk, dolgozhattunk. Nem volt jogunk a szabadsághoz, szexualitáshoz, mert egy tisztességes asszony hű maradt, miközben a férfiaknál belefért a kurvázás.

- Korábban a táboraimban volt egy énhatár-feszegetés nevű feladat, azaz menjél bele valami olyan dologba, ami nem antiszociális, sem magadra, sem másokra nem lehet káros, de erőfeszítést kell érte tenned, hogy egy új arcoddal találkozz. Volt három heteroszexuális lány, akik miután bátorra itták magukat, kipróbálták, hogy milyen nővel lenni. Vagány csajok, jó barátnők voltak, közülük ketten a gyönyörök kertjébe is eljutottak. A nőkben van egy nagyon mélyről jövő kiéhezettség. A mai lányok másznak a mai tizen-huszonéves fiúkra. Szeretetéhség, kiéhezettség van bennük a tudásra, szabadságra, minőségi szexre. Ez a férfinak sok. A minőségi szex soha nem volt kirakva ilyen szabadon az asztalra, nem is fogyott ennyi potencianövelő szer sosem. Annak ma egyre nagyobb kultúrája van. A gyógyszerészeket is megdöbbenti, hogy huszonéves fiúk attól rettegnek, hogy nem tudnak elég jól teljesíteni, nem lesz elég jó férfi belőlük. Ezzel párhuzamba hozható, hogy a második legtöbb halált okozó megbetegedés a férfiaknál a nemiségükhöz való viszonyulást is szimbolizáló prosztatarák - sorolja a tényeket.

Soma szerint a fenti a magyarázata annak is, hogy a nők nehezen találnak párt, akár 20-, 30- vagy 40-valahány évesek. Ha a mi anyáink még huszon-egynéhány évesen nem voltak Lajosnék, akkor az a család szégyene volt, vénkisasszonynak hívták őket. A mai huszonéves már nem hiszi el, hogy ha 25 évesen ez nem így van, akkor szégyen éri. Kitolódott a szülési kedv, a házasodási meg egyre csökken. Soma hétéves kapcsolatot követően ment hozzá mostani férjéhez, akivel nagyon jól működik a házasságuk. A főváros közelében élnek, felneveltek két gyermeket. Szabadságukat pedig szívesen töltik a Balaton-felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!