Hétvége

2016.12.20. 15:13

Egy komoly kalóriabomba - Sajttorta eperöntettel

Vékonyan megvajaztuk a kenyérszeleteket, hintettünk rá egy kis fahéjas porcukrot, aztán átszellemült arccal ettük ezt a speciális desszertet. Bő két évtizede, sorkatonai szolgálatom idején folyamodtunk ehhez a kényszer szülte édességhez a laktanyában, amikor már az utolsó lekváros derelyénk is elfogyott, ugyanakkor a vércukorszintünk tragikus mélységbe zuhant.

Karl Ákos

Mai receptünk, a gyümölcsös sajttorta ugyan többféle alapanyagot igényel, mint a fent említett cukros kenyér, elkészítése azonban nem haladja meg egy átlagos felkészületlenségű férfiember konyhai tudományát.

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaforma, körülbelül 10 szelet). Tésztaalap: 20 dkg margarin, 20 dkg kekszpor (darálhatjuk otthon is háztartási vagy egyéb egyszerű kekszből). Felfújt: 25 dkg natúr Philadelphia sajtkrém, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 2 ek. citromlé, 1 citrom reszelt héja. Öntet: 30-35 dkg eper, 10 dkg porcukor.

A margarint összegyúrjuk a kekszporral, majd a kivajazott tortaformába terítjük körülbelül egy cm vastagságban, természetesen az oldalfalára is kerüljön belőle. Ezzel kész is a tésztaalap, amit a hűtőbe teszünk, amíg a krémet, a torta "lelkét" elkészítjük.

A 25 dkg sajtkrémet és a porcukrot mixerrel jól összekeverjük, majd egyenként a három tojást is hozzáadagoljuk a kanál tejföllel együtt. Ha mindezzel megvagyunk, beletesszük a reszelt citromhéjat, illetve 1-2 evőkanál citromlevet és a két csomag vaníliás cukrot, utána még egyszer összemixeljük.

A kész krémet ráöntjük a tésztaalapra, és már mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 190-200 fokon 45-50 percig sütjük. Ezalatt botmixerrel összetörjük az epret, ízlés szerint adagolunk hozzá porcukrot, de anélkül is finom.

A sütés utolsó fázisát már töltsük a tűzhely mellett. Ekkorra szépen feljön a torta, de a szélein, illetve a tetején könnyen odaéghet. Ezt megelőzendő, az utolsó 10 percre fedjük le alufóliával. Miután kivettük a sütőből és kihűlt, máris fogyasztható, de jót tesz neki a további hűtés, így könnyebben és szebben tudjuk szeletelni. Tálaláskor eperszemekkel díszítjük, illetve az öntettel ízesítjük.

Természetesen az eper helyett bármilyen kedvünkre való gyümölcsöt használhatunk hozzá, illetve készíthetjük csoki- vagy karamellöntettel is. Egy biztos: bármelyik változata finomabb, cizelláltabb édesség, mint a porcukros vajas kenyér volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!