Hírek

2006.03.15. 12:08

Az EU üdvözli a magyar oltóanyagot

Brüsszel (MTI/Dow Jones) - Az Európai Bizottság szerdán üdvözölte, hogy Magyarországon sikerült elõállítani emberek számára madárinfluenza elleni vakcinát.

Mórocz Zsolt

A gyártó cégnek, az Omninvestnek még bizonyítania kell, hogy az oltóanyag megfelel az EU egészségügyi normáinak, mielõtt EU-szerte árusítani lehet a szert, mondta a bizottság szóvivõje, Philip Tod.
A világon elsõként Magyarországon gyártják iparszerûen a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot, jelentette be Gyurcsány Ferenc kedden Pilisborosjenõn, a szert elõállító Omninvest Oltóanyagtermelõ és Kutatásfejlesztõ Kereskedelmi Kft. központjában.

A készítményt - amely már megkapta az engedélyt arra, hogy forgalmazzák - magyar virológusok, gyógyszeripari szakemberek, kutatók és fejlesztõk állították elõ, mondta a miniszterelnök. A szer gyártása mostantól folyamatosan zajlik, tette hozzá, kiemelve, hogy "az Omninvest olyan egyedülálló, egész vírusos alumínium-foszfát géltechnológiával rendelkezik, amely mögött sok évtizedes tapasztalat áll".
- A H5N1-es vírussal szembeni emberi védettséget megteremtõ oltóanyag arra szolgál, hogy az egyébként állatról-állatra terjedõ vírus ne okozhasson megbetegedést emberben - mondta a miniszterelnök. Tájékoztatása szerint szükség esetén el lehet rendelni, hogy ezzel a készítménnyel beoltsák azt a 20 ezer embert, akik intenzív kapcsolatba kerülhetnek a beteg állatokkal. Mint mondta: elsõsorban gondozók, telepvezetõk, állatorvosok és állategészségügyi szakemberek tartozhatnak ebbe a körbe. - Ma Magyarországon nincsen ilyen veszély - tette hozzá ugyanakkor.

1995 óta a mindenkori kormányzatok hosszú távú megállapodást kötöttek az Omnivesttel, amely évente 1,3 millió dózis humáninflenza elleni oltóanyagot állít elõ. Ezen túlmenõen az elmúlt hetekben a kormány a kutatási-technológiai alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást ítélt meg a további fejlesztésekre. A megállapodás szerint a mindenkori árbevétel 14 százaléka közvetlenül visszafolyik az államhoz, ily módon számítások szerint a megtérülési idõ az állam számára rövidebb mint 2 év lesz, mondta Gyurcsány Ferenc.
Zimonyi Ferenc, az Omninvest ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a száz fõt foglalkoztató cég jelenleg évi 1,4 milliárd forint árbevételt ért el. Minthogy más országok is érdeklõdnek a szer iránt, a H5N1-es vírus elleni oltóanyagot elõállító technológia eladásából többmillió dollár bevétellel számolnak, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!