Hírek

2006.05.16. 15:33

Ma szemét, holnap érték?

<STRONG>Megyei körkép (hp–vv)</STRONG> – Székesfehérváron a már mûködõ hulladékudvar mellé újabb négyet tervez az önkormányzat. Ilyen udvarok azonban szerencsére a megyében már több helyen is mûködnek, sikerrel.

Mórocz Zsolt

2007. és 2013. között uniós források bevonásával újabb négy szelektív hulladékgyûjtõ- szigetet alakít ki az önkormányzat Székesfehérváron, így a teljes város lefedetté válik. Az egyenként is több millió forintba kerülõ négy új udvar az Úrhidai út, a Váralja sor, a Seregélyesi út térségében, illetve az Öreghegyen nyílik majd, mégpedig az alakuló Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében.

– Igen kedvelt a Palotai út végén hosszú évek óta mûködõ hulladékudvarunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tavaly közel 120 tonna lomot és 47 tonna szelektíven gyûjtött üveget, mûanyagot, papírt, fémet hoztak ide a város lakói – mutatja be az udvar mûködését Damsits László, a fehérvári önkormányzat kommunális és környezetvédelmi irodájának szakembere.

 A Palotai út 139. alatt található udvar munkanapokon 7 és 18 óra között, szombaton 7 és 16, vasárnap pedig 7 és 12 óra között fogadja a hulladékot. Lehet ide a gumiabroncstól kezdve a szekrényeken át egészen az akkumulátorig, elektronikai berendezésekig mindent hozni, nem veszik át viszont az építési törmeléket és a zöldhulladékot, ezeket a csalai lerakóba kell elszállítani.

 A szelektív gyûjtés fontosságáról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium decemberben indította szemléletformáló kampányát, melynek kiegészítõ elemeként létrehozott egy honlapot is, ahol az érdeklõdõk további hasznos infomrációkat, tippeket kaphatnak a témával kapcsolatosan. A honlap elérhetõsége: www.kvvm.hu/szelektiv.

 Az önkormányzat szorgalmazására 1997-ben – a polgárdi székhelyû Vertikál Rt.- nek köszönhetõen – Lepsényben épült meg az ország egyik legelsõ hulladékudvara. A fém-, az üveg-, a papír- és a textilhulladék, valamint a használt akkumulátor mellett a zöldlomb, a nyesedék szelektív gyûjtését is lehetõvé tették, ingyenesen. Az építkezõket arra kötelezték, hogy az építési törmelék elhelyezésére konténert vegyenek igénybe, így követhetõ a sitt útja.

Szabadbattyánban, a szenny- víztelephez vezetõ út mentén szintén a polgárdi szolgáltató társaság nyitott 2000-ben hulladékudvart. Az önkormányzatot a helybeliek mind teljesebb körû kiszolgálása vezette az udvar létrehozásában, s ezzel egyidejûleg a szelektív gyûjtés lehetõségét is megteremtették ott. A lakosság számára egy köbméter alatt díjtalan az elhelyezés, s ugyancsak díjtalan (mennyiségtõl függetlenül) az újrahasznosítható hulladékok után is. A heti rendszeres kukás szemétgyûjtés és a hulladékszigetek mellett tavaly decembertõl már a hulladékudvar adta lehetõség is kihasználható Dégen. Az elhelyezésért nem kell fizetni. A településen további hulladékszigeteket tervez az önkormányzat és a Vertikál, és idéntõl évente már két alkalommal tartanak lomtalanítást.

 – Jóakarattal, a környezetünk iránti igényességre való törekvéssel megszüntethetõ, felszámolható a közvetlen környezetünket (lakóingatlan, szántóföldi út, erdõszéle) elcsúfító, és gyermekeink, unokáink egészségét romboló szemetelés – vélekedett Verebics Géza dégi polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!