Hírek

2006.05.02. 15:13

Maszkok és kézmosás madárinfluenza ellen

Budapest (MTI) - Egy esetleges madárinfluenza-világjárvány (pandémia) idején a fertõzés terjedésének megakadályozásában sokat segítene, ha az emberek arcra simuló lélegzõ készüléket (gázmaszkot) viselnének - írta a The Washington Post több szakértõre hivatkozva.

Mórocz Zsolt

A "gázmaszk" bizonyára többet érne, mint a sebészek által viselt gézmaszk, pláne hasznosabb lehetne, mint a száj elé tartott zsebkendõ vagy sál - vélik a járványüggyel foglalkozók, de hogy mennyivel érne többet, az még a szakértõk szerint is kérdéses. Éppen így nincs válaszuk arra sem, hogy vajon biztonságos volna-e a maszk az elsõ kimosás után is. Ez azért merül fel kérdésként, mert a pandémia alatt nem mindenkinek jutna új maszk, sokan kényszerülnének újra használni.

"Én mindenesetre nem javasolnám, hogy csak a maszkra bízzák a biztonságukat az emberek. A maszk az intézkedés-csomagnak legfeljebb egyik eleme lehet. A többi fontos lépés a megelõzésben: a védõoltás, a fertõzöttek elkülönítése, a karantén, a nyilvános helyeken való összejövetelek megtiltása, az iskolák bezárása, és persze a kézmosás" - mondta a szakértõi bizottság felügyeletét ellátó járványügyi szakorvos, dr. John C. Bailar az amerikai egészségügyi minisztérium kérésére összeállított 97 oldalas jelentés nyilvánosságra hozatalakor.

A sürgõsségi orvoslás másik szakértõje szerint, a tudomány még kevés információval rendelkezik a maszkok védõfunkciójáról, azt a csekély tudást a tuberkulózis és a SARS fertõzések alkalmával gyûjtötték össze.
Mindenesetre az Egyesült Államokban megindult a maszkok és kesztyûk raktározása, bár a vásárlói igény egyelõre ismeretlen. A Betegségmegelõzés Központ (CDCP) már egymillió darabot tárol, de összesen 99 milliót rendelt meg. Ázsiában 2005 januárjában kezdett nõni az igény a maszkokra, Európában a felvásárlás 2005 nyarán indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!