Hírek

2006.05.23. 12:16

Pozsony cáfolja a madárinfluenzával kapcsolatos román vádat

Pozsony (MTI) - A szlovák mezõgazdasági tárca határozottan visszautasítja a Jurnalul National címû román lap állítását, amely szlovákiai - és magyarországi - eredetûnek nevezte a romániai baromfipusztulás okait.

Mórocz Zsolt

Simon Zsolt, a szlovák mezõgazdasági tárca vezetõje kedden az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: "Elképzelhetetlen, hogy Szlovákiában bármilyen úton-módon fertõzõ baromfi, vagy bármilyen más vírushordozó került volna Romániába. Nálunk mindössze két fertõzött szabadröptû madarat azonosítottak, fertõzött vagy gyanús baromfi soha nem fordult elõ."
Czajlik Katalin, a szlovák mezõgazdasági tárca szóvivõje hivatalos közleményt is kiadott, amelyben hasonlóképpen emlékeztet arra, hogy az országban mindössze két elhullott madárnál azonosították a H5N1 vírust, baromfifarmon még a gyanú árnyéka sem merült fel soha, jóllehet a szlovák szaklaboratórium kétezernél több mintát vizsgált meg, jóval többet annál, mint amennyit az unió elõír.
"A szlovákiai baromfineveldék védelme a madárinfluenza európai felbukkanása óta megbízható és biztonságos" - állapította meg a tárca szóvivõje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!