Hírek

2006.05.30. 16:09

Szemléletet váltva

<P> </P>\r\n<P>Hajdu Péter</P>\r\n<P> </P>\r\n<P>Zalaegerszeg -  A háztartásokból kikerülõ hulladék szelektív gyûjtése nem old meg minden problémát. Ebbe a körbe nem fér bele a veszélyes hulladék, mint a gyógyszer és az elektronikus termékekbõl visszamaradó szemét. Mindezeknek a begyûjtésérõl kormányrendeletek intézkedtek.</P>

Mórocz Zsolt

Az elhasznált elektronikus termékek begyûjtésérõl európai uniós direktíva alapján született kormányrendelet 2005. VIII. 13-án lépett életbe. A kereskedelemben új elektronikai termék vásárlásakor ma már kötelezõ ellenszolgáltatás nélkül visszavenni a régit, háztartási kis- és nagygépektõl a szórakoztatóelektronikai cikkekig szinte mindent.

rn

- A begyûjtést a gyártók, importõrök finanszírozzák, a piaci szerepük arányában. A rendelet idén változott, korábban a kis eladóterû üzletekre nézve nem volt kötelezõ érvényû a rendelet. Most már az alapterületétõl függetlenül minden bolt köteles befogadni új termék vásárlása esetén a vevõ által leadott régi eszközt, illetve alkatrészt. Tavaly Magyarországon 10 ezer tonna elektronikus hulladék begyûjtése volt a cél, és 16 500 tonna teljesült, tehát nem állunk rosszul e tekintetben. Az unió által megszabott cél szerint azonban 2008 végéig el kell érnünk azt a szintet, hogy lakosonként átlagosan 4 kilogramm elektronikus hulladék kerüljön begyûjtésre és újrafeldolgozásra vagy biztonságos körülmények közötti ártalmatlanításra - mondja Tóth Zoltán, a begyûjtést koordináló legnagyobb hazai szervezet, az Electro-Coord Kht. ügyvezetõje.

rn

Mint vezetõje elmondta, a tevékenység 80 százalékát koordinálják az országban, és mintegy 3500 üzlettel kötöttek szerzõdést. Zala megyében is õk szerzõdtek a begyûjtésrõl a legtöbb kereskedelmi egységgel.

rn

A zalaegerszegi Kossuth utcán, a Kabay Gyógyszertárban egy fiatal hölgy éppen néhány doboz gyógyszert dobott a kitett gyûjtõdobozba. Mint kérdésünkre közölte, ismeri a lehetõséget, a családi készletbõl hozta el a többéves maradékot.

rn

- Tapasztalatunk szerint elsõsorban az idõsek hozzák vissza a legtöbb lejárt gyógyszert, nagyobb mennyiséget inkább olyankor, ha az orvos éppen egy váltást rendelt el. Egyébként is az idõsebb korosztály a legnagyobb gyógyszerfogyasztó. Már korábban is kértek bennünket, hogy fogadjuk be a régit, de a költségek miatt nem vállalhattuk. Tavaly év végétõl azonban egészségügyi miniszteri rendelet szerint minden patikában kötelezõ a gyógyszerek és csomagolásuk visszavétele. Széles körben ismert ez a lehetõség, hisz elég nagy propaganda elõzte meg. Nálunk két erre szolgáló gyûjtõ is rendelkezésre áll, hogy dobja be mindenki a magáét. Eddig 12-szer cserélte a nagykereskedõ cég, ami azt jelenti, hogy csak a mi üzletünk 20 kilogramm régi gyógyszert gyûjtött be - mondta Dudás Antalné gyógyszertárvezetõ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!