Hírek

2006.05.27. 19:01

Vírushordozó vad madarak és egy vidéki fertõzési góc az ok

Bukarest (MTI) - Vírushordozó vándormadarak és egy általuk megfertõzött Brassó megyei baromfitelep bûnös felelõtlenséggel eljáró vezetõi okozhatták a madárinfluenza-járvány májusi kitörését Románia központi fekvésû megyéiben - állapították meg szombaton a román szakhatóságok.

Mórocz Zsolt

A román állategészségügyi és élelmészerbiztonsági országos hatóság szakembereinek eddigi megállapításai szerint az ország középsõ megyéiben nagy gyorsasággal elterjedt madárvészt igen nagy valószínûséggel fertõzött vízi vándormadarak és a Brassó megyei Feketehalom (Codlea) nevû településén lévõ baromfitelep tulajdonosának és vezetõinek bûnös mulasztása idézte elõ. A kór elterjesztéséért felelõs személyek ellen eljárás indult.

A szakhatóságok vizsgálatai megállapították, hogy a fertõzés továbbterjeszdéséért felelõs baromfitelepen már április utolsó hetében 29 ezer növendék pulyka pusztult el a veszélyes kórtól, de ezt a telep tulajdonosa és ügyintézõi eltitkolták. Az elhullott szárnyasok között Magyarországról egészségesen, csibeként behozott pulykák is voltak. Az ellenõrzés megállapításai szerint a telep közelében levõ szennyezett tóban megtelepedett és a kór vírusát hordozó vízi madarak lehettek a fertõzés forrásai.

A fertõzõ gócot gyorsan és radikálisan fel lehetett volna számolni, ha a telep vezetõi törvényesen jártak volna el. Ehelyett titokban elföldelték, nem pedig elégették az elhullott szárnyasok tetemeit, nem fertõtlenítették a telepet, nem értesítették az esetrõl a szakhatóságokat. Tetejében a törvényes eljárásokat megkerülve eladták a megmaradt állomány egyedeit törvénytelenül mûködõ, alkalmi kereskedõknek, akik a környezõ megyékben mûködõ baromfitelepeknek és magángazdaságoknak adták tovább a fertõzött szárnyasokat. Ezért oly nehéz feltárni a kór terjedésének útvonalait, az elõidézett fertõzés gócait - derült ki az eddigi szakvéleményekbõl.

Erre a következtetésre jutottak a román hatóságok által Bukarestbe kért külföldi szakemberek, a nemzetközi egészségügyi szervezet (OMS) képviselõi is - számolt be róla a román média.
Az országos válságstáb további szigorító intézkedésekkel igyekszik gátat vetni a kór terjedésének. A stáb megbízott szóvivõinek közlése szerint szombat délig 83 igazoltan fertõzött madárinfluenza gócot tartottak számon hivatalosan. Pénteken e gócok száma 75 volt. A fertõzött megyék listájára szombaton felkerült az olténiai Gorj megye is.

A H5N1-es vírussal való fertõzöttség gyanújával a bukaresti járványkórházba szállított és ott tüzetes és ismételt vizsgálatnak alávetett 17 személyrõl kiderült: átmeneti megbetegedésük nem a veszélyes vírussal való fertõzésnek tudható be - közölte a román egészségügyi minisztérium. Már valamennyien egészségesen elhagyták a kórházat. Ennek ellenére a román közegészségügyi szervek klinikai és megelõzõ megfigyelés alatt tartanak mintegy 8500 olyan személyt, akik az eddig feltárt fertõzött gócokban esetleges fertõzésnek lehettek kitéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!