Hírek

2006.05.27. 19:01

Vírushordozó vad madarak és egy vidéki fertõzési góc az ok

Bukarest (MTI) - Vírushordozó vándormadarak és egy általuk megfertõzött Brassó megyei baromfitelep bûnös felelõtlenséggel eljáró vezetõi okozhatták a madárinfluenza-járvány májusi kitörését Románia központi fekvésû megyéiben - állapították meg szombaton a román szakhatóságok.

Mórocz Zsolt

A román állategészségügyi és élelmészerbiztonsági országos hatóság szakembereinek eddigi megállapításai szerint az ország középsõ megyéiben nagy gyorsasággal elterjedt madárvészt igen nagy valószínûséggel fertõzött vízi vándormadarak és a Brassó megyei Feketehalom (Codlea) nevû településén lévõ baromfitelep tulajdonosának és vezetõinek bûnös mulasztása idézte elõ. A kór elterjesztéséért felelõs személyek ellen eljárás indult.

A szakhatóságok vizsgálatai megállapították, hogy a fertõzés továbbterjeszdéséért felelõs baromfitelepen már április utolsó hetében 29 ezer növendék pulyka pusztult el a veszélyes kórtól, de ezt a telep tulajdonosa és ügyintézõi eltitkolták. Az elhullott szárnyasok között Magyarországról egészségesen, csibeként behozott pulykák is voltak. Az ellenõrzés megállapításai szerint a telep közelében levõ szennyezett tóban megtelepedett és a kór vírusát hordozó vízi madarak lehettek a fertõzés forrásai.

A fertõzõ gócot gyorsan és radikálisan fel lehetett volna számolni, ha a telep vezetõi törvényesen jártak volna el. Ehelyett titokban elföldelték, nem pedig elégették az elhullott szárnyasok tetemeit, nem fertõtlenítették a telepet, nem értesítették az esetrõl a szakhatóságokat. Tetejében a törvényes eljárásokat megkerülve eladták a megmaradt állomány egyedeit törvénytelenül mûködõ, alkalmi kereskedõknek, akik a környezõ megyékben mûködõ baromfitelepeknek és magángazdaságoknak adták tovább a fertõzött szárnyasokat. Ezért oly nehéz feltárni a kór terjedésének útvonalait, az elõidézett fertõzés gócait - derült ki az eddigi szakvéleményekbõl.

Erre a következtetésre jutottak a román hatóságok által Bukarestbe kért külföldi szakemberek, a nemzetközi egészségügyi szervezet (OMS) képviselõi is - számolt be róla a román média.
Az országos válságstáb további szigorító intézkedésekkel igyekszik gátat vetni a kór terjedésének. A stáb megbízott szóvivõinek közlése szerint szombat délig 83 igazoltan fertõzött madárinfluenza gócot tartottak számon hivatalosan. Pénteken e gócok száma 75 volt. A fertõzött megyék listájára szombaton felkerült az olténiai Gorj megye is.

A H5N1-es vírussal való fertõzöttség gyanújával a bukaresti járványkórházba szállított és ott tüzetes és ismételt vizsgálatnak alávetett 17 személyrõl kiderült: átmeneti megbetegedésük nem a veszélyes vírussal való fertõzésnek tudható be - közölte a román egészségügyi minisztérium. Már valamennyien egészségesen elhagyták a kórházat. Ennek ellenére a román közegészségügyi szervek klinikai és megelõzõ megfigyelés alatt tartanak mintegy 8500 olyan személyt, akik az eddig feltárt fertõzött gócokban esetleges fertõzésnek lehettek kitéve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!