Hírek

2006.07.21. 02:28

Hullámpala helyett már nádtető

Szigliget (tbzs) - A kistelepülés kiérdemelte a Magyarországi falumeg-újítási díj a fenntartható falufejlesztés magas színvonalú megvalósításáért 2005 elismerést.

Mórocz Zsolt

A Belügyminisztérium és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán az országban még két település, Csopak és Szederkény érdemelte ki a díjat. A minisztériumok szakértői indoklásukban kiemelték, hogy Szigliget falumegújítási kezdeményezései kiváló példát mutatnak más falvak számára a felelősségteljes, koncepcionális településfejlesztés, a múltban gyökerező, de jövőorientált gondolkodás, valamint a tervszerű megújulási és közösségfejlesztő projektek vonatkozásában. Balassa Balázs, a csaknem ezer lakosú település polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy koncepciójukat az adottságokra építve készítették el, a múlt értékei őrzésének fontosságát szem előtt tartva. - Olyan légkört szeretnénk teremteni, amely megőrzi mindazt, amiért szeretik Szigligetet, jövőképünk az értékek megőrzésén alapul. A község fejlődése elképzelhetetlen az épített és a természeti értékek ápolása és az idegenforgalom fellendítése nélkül. Szeretnénk, ha vendégeink megismerhetnék a település múltját, természeti adottságait. Egyik jó példa törekvéseinkre, hogy az ófalui településrészen mára a hullámpalát a nádtető váltotta fel. A Műemlékvédelmi Hivatal és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel karöltve készített helyi építési szabályzat garantálja, hogy nem térünk le az útról. Mára szinte teljesen elkészült az infrastruktúra a településen, útjaink jó minőségűek - mondta a polgármester. A tervekről szólva hozzátette, hogy van még tennivaló a belső falurészen és a strandon, valamint a csapadékvíz elvezetését is meg kell oldani a nyaralóterületen. A Váralapítvány munkájának köszönhetően folytatódik a vár rekonstrukciója, a sikeres munka következtében évről évre nő a nevezetesség látogatóinak száma. A település kulturális, közösségi és sportéletének fejlődését szolgálja az idén épülő faluház és tornacsarnok. Reményeik szerint néhány éven belül Szigliget munkahelyek, szolgáltatások tekintetében is biztos hátteret nyújt a lakosság számára. - Az elmúlt időszakban összetartásunkról tett tanúbizonyságot az a rengeteg társadalmi munka, amelyet végeztünk. A képviselőtestület számára ez az egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a lakosság támogatja elképzeléseinket. A fizikai munka mellett rengeteg szellemi tartalékkal is rendelkezünk, melyet folyamatosan kiaknázunk. A helyi civil szervezetek, alapítványok számára megteremtjük a véleménycsere lehetőségét, hiszen eredményeik nem elhanyagolhatóak. A közösséget formáló programok fontosságát pedig azok megsokszorozása bizonyítja - tudtuk meg Balassa Balázstól, aki átvette hivatalosan a díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!