Hírek

2006.07.31. 02:29

Több katonát a csapatokhoz

Budapest - Szeretném, ha Magyarország csak olyan feladatokat vállalna, amiket teljesíteni tud, viszont amit vállalt, azt teljesítse is - jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki exkluzív interjút adott a Pannon Lapok Társasága részére.

nincs nev

- Ne áruljunk zsákbamacskát, gyorsan szedjük lajstromba ezeket a határidőket! - Hat hétre volt szükségem ahhoz, hogy áttekintsem, a minisztérium miként működik. Ezt a munkát befejeztem. Tájékoztattam erről a köztársasági elnök urat, mint a Magyar Honvédség főparancsnokát és az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságát. A korábbinál egyszerűbb, rugalmasabb szerkezetet alakítottam ki. Augusztus 1-jétől az eddigi 28 főosztály helyett 11 marad. A vezetői kör kiválasztásra került, mindnyájan személyesen felelnek az általuk irányított szervezetekért. A minisztérium a katonai felső irányítás szervezete is, a honvéd vezérkar része a tárcának. Döntésem alapján a vezérkari főnök a jövőben újra közvetlenül a miniszterhez kapcsolódik.

- Világos, ez lenne az alap, ha úgy tetszik, egyúttal az ugródeszka is. Mihez kell a három hónap? - A háttérintézmények áttekintéséhez. Amikor miniszter lettem, megnéztem, milyenek a feltételek a munka elvégzéséhez. Azt tapasztaltam, hogy munkatársaink harmincezer fős köréből alig tizenöt-tizenhatezer azok száma, akik a csapatoknál szolgálnak. Ez nem jó arány. Rá-adásul a csapatoknál a szük-séges létszámnak csak 80 százalékát sikerült eddig betöl- teni. Ezzel szemben a hivataloknál mindenütt adott a tel-jes létszám. A következő három hónapban megvizsgálom, hogy ezen a területen milyen változások szüksé- gesek.

- Tehát a Magyar Honvédségnél ott a szabad munkahely, a csapatoknál, ezek munkavállalókra, szerződésesekre, hivatásosokra várnak, a másik oldalon viszont sok a feleslegesnek is nevezhető munkahely.- Sőt, arról is szól ez a vizsgálat, hogy jelenleg számos olyan tevékenységet lát el a minisztérium, amely polgári feladat. Szeretném a polgári közigazgatásnak átadni azokat a feladatokat, amelyek nem honvédelmi jellegűek. A Frekvencia Gazdálkodási Hivataltól kezdve a katonai ügyészségig, amelyre nincs szükség, mert nincs már sor-állomány. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemből és a Rendőrtiszti Főiskolából egy intézmény lesz, és terveim szerint rendelkezni fog az egyetemi autonómiával és új lehetőségekkel. A másik jelentős változás az egészségügy területén várható. Egy központi honvédkórház lesz, magas katonai képességekkel, ellátva egyben a rend-őröket, tűzoltókat, polgári védelmet, sőt még a diplomatákat is. S jönnek a hivatalok. Négy pénzügyi szervezete van a minisztériumnak. Egy lesz. Hét intézmény foglalkozik logisztikával, beszerzéssel. Itt is egy lesz.

- Tehát átadnak feladatokat, új pályákat jelölnek ki és ésszerűsítenek. És a csapatok? És a parancsnokságok? Ott minden marad a jelenlegi formában?- Erről szól a harmadik feladat, amit év végéig kívánok elvégezni. Ma hat középszintű parancsnokság van, ez túlságosan bonyolult. Ha egy alakulat elmegy katonai misszióba, az elöljárójának hat parancsnoksággal kell egyeztetni. Ez nem segíti az irányí-tást, hanem széttagolja és rugalmatlanná teszi. S veszélyes, mert lényeges ügy veszhet el közben. A vezérkari főnök úrral együtt összfegyvernemi parancsnokság létrehozását tervezem. Annak a lehetőségét is vizsgálom, hogy ez a parancsnokság ne Budapesten, hanem Székesfehérváron és részben Veszprémben működjön. A végső döntés, az arányok kialakítása természetesen szakmai kérdés.

- Akkor most mi már arról a sokat emlegetett haderőreformról beszélgetünk? Vagy ez még mindig nem az?- Eddig a feltételek kialakításáról beszéltem. A reform ennél mélyebb és hosszabb távon kiható folyamat. Erre szánom a következő másfél évet. November végéig készítünk egy tízéves védelmi tervet a NATO-val egyeztetve, majd 2007-ben végrehajtjuk az ehhez szükséges változásokat. Ez a terv határozza meg, milyen képességei lesznek a haderőnek, ezekhez milyen alakulatok szükségesek, hol és mekkora létszámmal és felszereléssel. Amikor a közelmúltban a NATO főtitkárával beszéltem, közöltem szeretném, ha Magyarország csak olyan feladatokat vállalna, amiket teljesíteni tud - viszont amit vállalt, azt teljesít-se is. Mert az elmúlt néhány évben óriási lemaradás gyűlt össze ahhoz képest, amilyen tervek korábban készültek. Célom, hogy lezáruljon az az átmenet, ami már tizenöt éve tart, s kialakuljon a magyar haderő végleges szerkezete.

- Erről az átfogó programról, ha úgy tetszik, saját sor-sáról, jövőjéről mikor értesül majd a hivatásos és a szerződéses katona? Neki nyilván ez döntő fontosságú, hiszen a honvédség a munkahelye. Ebből él. - A személyes beszélgetések augusztus elsején elkezdődnek a minisztériumban és a háttérintézményekben. Mi- után elkészült a védelmi terv, hogy a haderő fejlesztése milyen irányt vesz, akkor az érintett alakulatok parancsnokaival és az ott szolgálatot teljesítőkkel folytatjuk az egyeztetéseket. Az a célom, hogy mindenki, aki a katonai hivatást választotta, tudja, a személyes sorsa és pályája miként alakul.

- Ön a Magyar Szocialista Párt egyik legerősebb embere. Mit szól ahhoz, hogy a jövő év elejére tervezett kongresszuson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tervezi átvenni a pártelnöki pozíciót?- Támogatom azt az álláspontot, hogy a miniszterelnök vállaljon felelősséget a párt elnökeként is. A következő egy-két évben a párt nagymértékű politikai és szervezeti változásokra lesz képes. Az MSZP ma a magyar politikai stabilitás egyik legfontosabb letéteményese. 1994 óta a szocialista párt kapta a választásokon a legtöbb szavazatot, a négy választásból háromszor kormányt is alakítottunk. Ez azt mutatja, hogy nagyon erős a társadalmi támogatottságunk. A következő évek tétje ennek a pozíciónak a megőrzése és erősítése.

- Ön személy szerint továbbra is szeretné megtartani vezető pozícióját? - Van elképzelésem arról, milyen legyen a szocialista párt jövője. Ha támogatottságom van, akkor szeretnék a párt egyik vezetője lenni és aktívan részt venni ebben a folyamatban, mert engem foglalkoztat, hogy milyen lesz az MSZP tíz év múlva. Az MSZP jövője számomra érzelmi kérdés is, hiszen szorosan kötődöm sok-sok aktivistájához, életem meghatározó része az elmúlt tizenhat év küzdelme. Tisztában vagyok azzal, hogy az én személyes felelősségem is, hogy milyen lesz a baloldal sorsa. A harmincezerből aligtizenöt-tizenhatezer szolgála csapatoknál

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!