Hírek

2006.10.13. 02:29

Lőrincze professzorról a gimnáziumokban

Megyei körkép (té) - Lőrincze professzorra, a nyelvészre, a nyelvművelőre emlékeznek a héten megyénk több településén halálának 13. évfordulóján.

nincs nev

Lőrincze Lajos (1915- 1993), Szentgál szülötte, a Pápai Református Kollégium egykori növendéke kiváló név- és nyelvjáráskutatóként kezdte nyelvészi pályáját, majd egyre inkább a nyelvművelés felé vonzódott. Talán nincs is olyan 20. században született-élt magyar ember, aki soha ne hallotta volna ízes beszédét, igényes stílusú nyelvművelő jegyzeteit a rádió Édes Anyanyelvünk műsoraiban. Mert itthon és külföldön, rádióban, tévében, sajtóban, a nyelvheteken és az anyanyelvi konferenciákon is hirdette fáradhatatlanul az anyanyelv igéit. Egy teljes nemzedékben ő tartotta ébren a nyelvi lelkiismeret-furdalást, egy korszaknak szinte ő volt a legismertebb magyar személyisége - írta róla Balogh Ferencné könyvtáros, a róla szóló első bibliográfia szerzője. A híres nyelvművelőre egykori kollégája, barátja, a váci Dóra Zoltán nyelvész-tanár emlékezik megyénk több településén a következő napokban. Dóra Zoltán tavaly decemberben vehette át a Lőrincze Lajos nevével fémjelzett és emlékére alapított díjat, az Anyanyelvápolók Szövetsége kitüntetését eddigi munkássága elismeréseként. A nyelvész egyúttal bemutatja sorrendben negyedik, nemrég megjelent könyvét, melynek címe Nyelvemben élek. Dóra Zoltán rendhagyó nyelvtanórát tart október 12-én délelőtt a veszprémi Padányi Biró Márton Katolikus Gimnáziumban, délután az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban, 13-án délelőtt a szentgá- li Lőrincze Lajos Általános Iskolában és 14-én délelőtt a Pápai Református Gimnázi- umban. A nyelvészt emlékező előadásra és könyvbemutatóra várják 13-án délután 14 órára a szentgáli közösségi házba és este 18 órára Ajkarendekre, a művelődési házba. Balatonalmádiban a két tannyelvű gimnáziumban a hagyományos Lőrincze-nap vendége lesz Nádasdy Ádám költő-nyelvész, valamint Varró Dániel költő, aki ezúttal Shakespeare Rómeó és Júliájának fordítási fortélyairól számol be a diákoknak. Az ünnephez kapcsolódó hagyományos vers- és prózamondó verseny az idén elmarad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!