Hírek

2006.10.05. 02:29

Visszakozó patikák?

Megyei körkép (mt) - A patikák zárva tartása helyett aláírásgyűjtéssel folytatják a gyógyszerészek a múlt héten csütörtökön megkezdett tiltakozásukat.

Mórocz Zsolt

A gyógyszertár-liberalizáció ellen zajló demonstráció a megyei kamara elnöke szerint ezúttal egységes lesz.Az országos gyógyszerészkamara elnöksége úgy döntött, nem akarnak visszaélni a betegek türelmével, ezért felhagynak a korábbi tiltakozási formával, s aláírásgyűjtéssel folytatják a demonstrációt, azaz kérik az embereket, alá-írásukkal jelezzék: nem értenek egyet a kormány liberalizációs programjával, mely megkönnyítené a patikaalapítást és lehetővé tenné bizonyos készítmények gyógyszertáron kívüli árusítását.- Továbbra is úgy gondolom, a biztonságos gyógyszer-ellátás megőrzéséről van szó, ehhez kérjük a társadalom támogatását - nyilatkozta lapunknak a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Valószínűleg jövő héttől minden patikában megtalálható lesz majd az a nyomtatvány, amelyen a betegek aláírását gyűjtik majd - tette hozzá dr. Kiricsi Jánosné, aki úgy vélte, ezúttal a megyében is egységesen minden gyógyszertár csatlakozik a kezdeményezéshez. Az összegyűjtött aláírásokat a gyógyszerészek az Alkotmánybíróságnak és a köztársasági elnöknek is elküldik.Mint arról korábbi számunkban beszámoltunk, múlt hét csütörtökön a magyarországi patikák nagy része reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, így tiltakozva a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen, sőt a kamara bejelentette, további hasonló demonstrációk várhatók. A tiltakozás a megyében nem volt egységes, olyannyira, hogy a gyógyszertárak mintegy ötöde csatlakozott csak az akcióhoz, amiben nyilván szerepe volt annak, hogy a tisztiorvosi szolgálat jelezte, a betegellátás szabályai ellen vétő gyógyszertárakat megbüntetik. A sztrájkfelhívás miatt Molnár Lajos egészségügyi miniszter a munkaügyi bírósághoz fordult, ám beadványát a bíróság elutasította, mondván a gyógyszerellátás biztonságáért felelős, a kamarák felett törvényességi fel-ügyeletet ellátó miniszternek nincs lehetősége a jogszerűség megállapítása érdekében keresetet benyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!