Hírek

2007.01.25. 03:28

Gázártámogatás:nincs sávváltás

Veszprém (szpd) - Igénylést bármikor be lehet nyújtani a 2007-es év során, de a megállapított energiaár-támogatási szint december 31-ig nem változik, azaz nincs mód sávváltásra.

Szabó Péter Dániel

Több olvasónk is érdeklődött, mi a teendő abban az esetben, ha valakinek év közben változik a jövedelmi helyzete. Igényelhet-e március 31. után energiaár-támogatást, illetve kaphat-e magasabb összeget? Nos, az ügyben illetékes Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Területi Igazgatóságán (MÁK) megtudtuk, év közben nincs mód sávváltásra. Azok viszont utólag kaphatnak támogatást, akik az első körben vagy nem igényeltek, vagy olyan helyzetben voltak, hogy nem illette meg őket a kompenzáció. Nézzük az esetet konkrét példákon keresztül.Nem támogatottból támogatott: ha valaki csak májusban kerül olyan élethelyzet-be, hogy járhat neki a támogatás, akkor kérvényezheti azt. Ilyenkor a MÁK területi irodájában kaphat igénylőlapot, és azt kitöltve a benyújtást követő hónapra már jár neki a kompenzáció, egészen 2007. december 31-ig. Itt említjük meg, ha valaki igényelt és kapott is támogatást, de év közben olyan helyzetbe kerül, hogy már nem járna neki, akkor is megkapja december 31-ig.Enyhén támogatottból nagyon támogatott: ha valaki igényel és kap is valamennyi támogatást, ám év közben olyan jövedelmi helyzetbe kerül, hogy több támogatásra lenne jogosult (csökken a jövedelem, nő a háztartásban élők száma), akkor sem igényelhet több támogatást az év végéig. Nagyon támogatottból enyhén támogatott: ha valaki igényel és kap is valamennyi támogatást, ám év közben olyan jövedelmi helyzetbe kerül, hogy kevesebb támogatásra lenne jogosult (nő a jövedelme, csökken a háztartásban élők száma), akkor sem változik a támogatás mértéke. Mindezen kérdésben a 189-es zöld szám mellett felvilágosítást lehet kérni a MÁK ügyfélszolgálatán, a munkaügyi kirendeltségeken, valamint a nyugdíjbiztosító megyei igazgatóságán, de érdemes ellátogatni a Szociális és Munkaügyi Minisztérium internetes honlapjára (http://www.szmm.gov.hu) is, ahol összegyűjtötték a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!