Hírek

2007.04.13. 02:29

A betegek meg csak figyelnek

Megyei körkép - Április-tól új kórházi rendszer lépett életbe, ami leegyszerűsítve annyit tesz: valamennyi intézménynél meghatározták, hány ember ellátásáért felel, milyen szakterületken s mindezt mennyi ágyon teheti.

Dallos Zsuzsa

Az igazi változás az lett volna, ha az előzetes szakmai tanulmányoknak és terveknek megfelelően negyven-ötven intézményt bezárnak, másokat összevonnak, azaz drasztikusan racionalizálják a nehézkes, pazarló és túltervezett rendszert. Ezzel szemben országosan összesen három intézményt zártak be, s egy tucat kórházban megszüntették az aktív ellátást, bezárták a műtőket, ezekben már most kizárólag rehabilitációval, krónikus ellátással foglalkoznak. Az új beutalási rendszer és az átalakított szakellátás miatt felszámolt osztályok így is felfordulást okoztak.

Ráadásul szinte valamennyi megyei önkormányzat, mint a kiemelt kórházak fenntartói, bírósághoz fordult, kérve a kórház-finanszírozási törvény eltörlését, de az átalakítások miatt folyamatosan prüszköl a szakma is.

A megyei kórházak védett és kiemelt intézményekké léptek elő, mint ahogy a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház is, itt koncentrálódik a szakmai tudás és az infrastruktúra, ezekben látják el a súlyosabb eseteket is, de ez korábban sem volt nagyon másként. Ugyanakkor való igaz, a megyei kórházban például a korábbinál jóval több beteget kell majd ellátni, közel százötvenezret - idecsatolták Várpalotát, Zircet, valamint a kistérségüket -, azonban úgy tűnik, ennek megvalósításához a korábbinál semmivel sem kapnak több pénzt.

A megyében kilenc városban tizenegy intézmény végez gyógyítótevékenységet, a legtöbb ellátási forma, szám szerint 24 a megyei kórházban van, csak összehasonlításképp ugyanez a szám Ajkán 10, Pápán 9, Tapolcán 2. (Ahogyan az a táblázatban is látható.) A legnagyobb változást az jelenti, hogy Zircen és Várpalotán megszűnt az aktív ellátás, bezártak a szülészeti, belgyógyászati, sebészeti osztályok, s helyettük kizárólag krónikus ellátás zajlik. Tapolcán megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, Ajkán pedig a fül-orr-gégészet.

Ha az embernek nincs nagyobb egészségügyi baja, akkor nem érzékel különösebb változást az ellátásban. A menetrend a szokásos, háziorvos utána pedig a szakrendelés, jobbára ott és úgy, ahogy eddig. Ha komolyabb bajjal kell kórházba feküdni, akkor már a különböző osztályok bezárása, illetve az új, nem túl átgondolt beutalási rendszer okán borulhat a megszokott eljárás. Mondjuk Zircről, Várpalotáról mindenféle bajjal, amely fekvőbeteg-ellátást igényel, Veszprémbe kell utazni, esetenként Pápáról, Tapolcáról is ez a teendő. Sümegről viszont betegségtől függően három városba is utazhat a beteg. Sebészeti, belgyógyászati probléma esetén Tapolcára, szemészeti, traumatológiai és gyermekgyógyászati gondokkal Ajkára, míg például az urológiai, onkológiai, reumatológiai szakellátásra Veszprémbe kell utazni.

Egyes szakmacsoportokban is koncentrálták az ellátást, így a megyében lakók számára egységesen a tüdőgyógyászat Farkasgyepűn, a pszichiátria Sümegen, a kar-diológia pedig a balatonfüredi szívkórházban érhető el. A járóbeteg-szakellátásban egyelőre semmi változás, még minden úgy van, mint eddig, azaz valamennyi kórházban délután négyig megkapják a betegek a szakellátásokat. (Az OEP hamarosan a járóbeteg-ellátást is átalakítja, várhatóan ezen a területen is lesznek jelentősebb változások.)

Az átalakítás kellős köze-pében vagyunk tehát, a szakma szerint egyelőre csak a káosz sejlik, a döntéshozók ellenben úgy vélik, mindez csak az átalakítás elkerülhetetlen része, ha minden résztvevő betartja a játékszabályokat, előbb-utóbb rend lesz. A betegek meg csak figyelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!