Hírek

2007.04.04. 02:29

Megfontolt támogatások

Veszprém - Uniós polgárként egy hónap múlva töltjük be harmadik évünket, miközben egyes európai országok már szövetségük ötvenedik évfordulóját ünneplik. Mennyire lehetünk elégedettek az első évek eredményével, kérdeztük a terület egyik szakértőjét, dr. Heil Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség veszprémi kötődésű elnökhelyettesét.

Győrffy Árpád

- Ez olyan nagy összeg, amiért érdemes a szigorú feltételeket magunkra venni?- Az Európai Unió egy értékközösség. Magyarország sem azért tagja, mert ebből közvetlen anyagi hasznot remélünk. Az uniós tagság számunkra azért is fontos, hogy befolyásolhassuk azokat a gazdasági, társadalmi fejlő-désünk szempontjából fontos döntéseket, melyeket Brüsszelben hoznak. Az EU-szabályok egyébként a legtöbb esetben a saját politikánkkal is egybeesnek, és a magyar polgárok érdekeit szolgálják.

- Önkormányzati üléseket és más fórumokat járva, vállalkozókkal találkozva azt tapasztalom, hogy sokan nem készültek fel a most induló pályázatokra. Lesz annyi pályázati szakértő, hogy el tudjuk majd költeni a rendelkezésre álló pénzt?- Az eddig felajánlott támogatások igénybevételével nem volt gondunk. Az elmúlt három évben 41 ezer pályázat érkezett be az I. Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán, közülük majdnem minden második nyert támogatást. Ez azt mutatja, hogy sokan vannak az országban, akik támogatásra alkalmas projekteket tudnak összeállítani. Az Európai Unió programjainak keretében lényegében nem kérünk többet a támogatásért cserében, mint amit bármilyen projekt finanszírozásánál például egy bank számára amúgy is produkálni kell. A nehézség általában nem a pályázati űrlapok kitöltésével kapcsolatos, hanem azzal, hogy előre meg kell vizsgálni a lehetséges beruházási alternatívákat, és össze kell állítani az ehhez szükséges terveket, pénzügyi csomagokat. Tehát nem feltétlenül pályázatírókra, tanácsadókra van szükség, hanem inkább a mérnökökre, pénzügyi szakemberekre, akik egy épkézláb projektet össze tudnak állítani.

- Akkor végül is a pályázatok valódi üzleti tervezésre kényszerítik az embereket? Korábban legfeljebb elbukták a pénzt, ha nem hozta a várakozásokat egy projekt, most esetleg el sem kezdhetik ugyanezt?!- Nagyon jó a hasonlat. Valójában egy támogatási döntés az állam részéről egy beruházás az adott település, cég vagy civil szervezet jövőjébe. Ha tetszik, egy olyan üzleti megállapodás, amelynek keretében a kormányzat adófizetői pénzeket ruház be például önkormányzat projektjébe, cserébe azt várja, hogy a polgároknak azon a területen valamilyen közösségi szempontból javuljon a sorsa, jussanak munkához, éljenek jobban, mint korábban. Aki támogatást kap, annak cserébe vállalnia kell, hogy a köz ügyét mozdítja elő. A pályázatán keresztül garantálnia kell, hogy a neki juttatott támogatást eredményesen és hasznosan használja fel. Én az uniós pályázatoktól függetlenül is kétségbe vonnám azt, hogy egy önkormányzat egyébként megengedhetné magának a rossz beruházásokat. Hisz a lakosság sem bocsátaná meg, ha egy aránytalanul magas fenntartási költségeket eredményező fejlesztés miatt indokolatlanul meg- emelkednének a terhei.

- Az elmúlt években nagyon sokszor azt hallottuk, hogy a következő években dőlni fog a pénz az országba. Ebből sokan arra számítottak, hogy nagyon könnyen hozzá lehet majd jutni a támogatásokhoz. A már megjelent kiírásokból azonban kiderül, hogy a vállalkozók is csak sikert garantáló üzleti tervekkel, stabil pénzügyi háttérrel pályázhatnak.- Az említett gazdasági versenyképességi pályázatok esetében olyan cégeket próbálunk támogatni, amelyek alkalmasak arra, hogy növeljék az ország gazdasági teljesítményét. Ehhez olyan partnereket kell találnunk, akik már bizonyítottak, akiknél nem az életképesség megteremtése a cél, hanem a növekedési lehetőségé. A konkrét pályázati feltételeket a korábbi pályázatok tapasztalata alapján állítottuk össze. Úgy gondoljuk, hogy ilyen feltételekkel lehet Magyarországon versenyképes projekteket támogatni. Ha nem ez derülne ki a következő pár hónapban, akkor tudunk rajtuk igazítani. Egy fontos szempontra mindenképpen figyelni kell. Az adófizetők nem azt várják a kormánytól, hogy mindenkinek különösebb vizsgálat nélkül szétosszuk az uniótól kapott támogatást. Hanem azt, hogy olyan projektekbe fektessük, amelyek az ország ügyét a lehető legjobban előremozdítják. Ezért van szükség a versenyre, ezért van szükség az esetleg szigorúnak tűnő pályázati feltételekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!