Hírek

2007.05.21. 02:29

Összeomló rendszer?

Csopak (ma) - Szombaton immár ötödik alkalommal adott otthont a község a közép-dunántúli regionális nyugdíjas-találkozónak, amelyen 33 klub több mint ezer tagja vett részt.

Mátételki András

A vendégeket a helyi klub elnöke, Guáth Imre köszöntötte, s emlékeztette őket, hogy míg öt évvel ezelőtt csaknem 160-an jöttek össze, ma ezernél is többen kíváncsiak a találkozóra, a kulturális programokra. Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében arra figyelmeztetett, hogy mennyire fontos a fiatalok és az idősek együttléte, együttműködése. Aláhúzta, ahol az öregedés csak a fölöslegessé válással, rászorultsággal fenyegető rém, ott a még biztos munkahellyel, foglalkozással rendelkezők is nehezebben élik meg éveik múlását, teljesítőképességük csökkenését. A tétlenségre kárhoztatott emberek testi, lelki, szellemi állapota gyorsabban romlik, mint azoké, akik elfoglaltságot találnak maguknak. Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy egyre több hazánkban a hajlott korú ember, a róluk való gondoskodás tetemessé növeli az állami kiadá- sokat. Egyes elemzők szerint, ha ez így halad tovább, 15-20 év múlva összeomlik ez a rendszer. Ezért mindenképpen szükség van a reformra. A társadalomban a feszültséget az is okozza, hogy Magyarországon 800 ezer rokkantnyugdíjas él. Hogy a nyugdíjasok eltartása ne jelentsen gondot a társadalomnak, az ország bevételeit növelni kell, de nem lehet kitérni a nyugdíjkorhatár emelése elől sem, mondta az elnök. Hozzátette, az egyénnek is gondoskodnia kell távoli jövőjéről, ne minden támogatást az államtól várjon el. Nem értett egyet azon uniós véleménnyel, hogy minden ország maga gondoskodjék az idős emberek eltartásáról, szerinte ebben az uniónak is szerepet kellene vállalnia. Ezt követően léptek színpadra a klub tagjai, akik különböző műsorokkal szórakoztatták a többieket. A vendégek délután megismerkedtek Csopakkal, hajókáztak, majd es-te megtekintették a Tihanyi Vándorszínpad műsorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!