Hírek

2007.07.03. 02:29

Itt a magyar dinnye!

Veszprém (szpd) - Elkezdődött a dinnyeszüret. Az idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem Magyarországon, az előző évinél 50-70 ezer tonnával több.

Szabó Péter Dániel

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen hamar a dinnyeszezon, mint az idén. Legalábbis az itthon termett, magyarországi dinnye szezonja. Az ok a szokottnál jóval melegebb időjárásban keresendő, állítják a szakemberek. A dinnyések ugyanis korábban kezdték a palántaültetést, s mivel a kánikula kitartott , két héttel hamarabb láthattak hozzá a szedéshez is. A meleg miatt a termés is nagyobb lesz. Annak ellenére, hogy az utóbbi években a dinnye termőterülete fokozatosan csökkent, 10 ezerről 7 ezer hektárra. A termőterület elsősorban a szabolcs-szatmár-beregi térségben és az Ormánságban csökkent. A területcsökkenést azonban ellensúlyozta a korszerűsödő technológia, például a fóliasátrak, az öntözés egyre kiterjedtebb alkalmazása. Így jelenleg átlagosan egy hektáron már 40 tonna gyümölcs terem. Érdekesség egyébként, hogy a honi dinnye több mint kétharmadát, mintegy 150 ezer tonnát az országhatárokon kívül értékesítik. A termelők együttes árbevétele az idén elérheti a 10-12 milliárd forintot is.

Hogyan különböztethetik meg a vevők egymástól a korai magyar dnyét és az importból származót? Nos, tapasztalt kereskedők szerint a korai dinnyében, ha magyar, a zöld héj és a piros gyümölcshús között viszonylag vastag, fehér átmeneti terület található. A külföldről származó dinnye esetében ezzel ellentétben a fehér átmeneti terület hiányzik, a piros hús kis híján eléri a héjat a hosszas szállítás következményeként.

Hogyan különböztethetik meg a vevők egymástól a korai magyar dnyét és az importból származót? Nos, tapasztalt kereskedők szerint a korai dinnyében, ha magyar, a zöld héj és a piros gyümölcshús között viszonylag vastag, fehér átmeneti terület található. A külföldről származó dinnye esetében ezzel ellentétben a fehér átmeneti terület hiányzik, a piros hús kis híján eléri a héjat a hosszas szállítás következményeként.

Hogyan különböztethetik meg a vevők egymástól a korai magyar dnyét és az importból származót? Nos, tapasztalt kereskedők szerint a korai dinnyében, ha magyar, a zöld héj és a piros gyümölcshús között viszonylag vastag, fehér átmeneti terület található. A külföldről származó dinnye esetében ezzel ellentétben a fehér átmeneti terület hiányzik, a piros hús kis híján eléri a héjat a hosszas szállítás következményeként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!