Hírek

2007.11.23. 03:29

A jónál is lehet jobb

Veszprém - Az ORFK bűnüldözői csúcsszervétől, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) éléről került a megyei főkapitányi székbe dr. Bolcsik Zoltán dandártábornok, aki a Naplónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a főkapitányság eddig elért eredményein is lehet javítani.

Halmos György

- Azt, hogy jól működő főkapitánysága van. Elősorban a bűnügyi tevékenységét ismertem, előző munkaköröm miatt több ügyben is együttműködtünk a veszprémi kollégákkal. Ilyen volt a postásgyilkosság, valamint korábban Szlávy Bulcsú ügye. A megye bűnügyi vezetőivel, közöttük dr. Horváth Imrével és elődjével, Horeczki László ezredessel nagyon jó volt a kapcsolatom. Tudnék még pár ügyet, főleg gazdasági jellegűeket említeni, amelyekben együtt dolgoztunk.

- Jelenlegi állomáshelye csendesebb lesz, mint az NNI.

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy más lesz. Mit jelent az, hogy csendesebb ? Az NNI tisztán bűnügyi szerv, a megyei főkapitányság pedig a rendőri munka teljes egészét testesíti meg, vagyis egészen más. A nyomozó irodánál az ország legsúlyosabb bűncselekményeiben nyomoztunk, itt pedig az egész megye közbiztonságával kell foglalkoznunk. Sokkal komplexebb feladat.

- A rendőrség hierarchikus szervezet. Önnek Veszprémbe kellett jönnie vagy megválaszthatta leendő szolgálati helyét?

- Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal többször beszélgettünk pá- lyafutásom lehetséges alakulásáról. Veszprém megye rendőr-főkapitányi posztja az egyik ilyen személyes be- szélgetésünk során merült fel, amit én tisztelettel elfo-gadtam.

- Ideköltözik Veszprémbe?

- Tervezem.

- Jelentős létszámhiánnyal küszködik a főkapitányság, a szabályok változása miatt többen készülnek nyugdíjba. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani?

- Az előzetes adatok szerint körülbelül tízszázalékos létszámhiány van a megyében, vagyis az egyenruhás állományból körülbelül kilencvenen hiányoznak. A jövő év egyik legnagyobb feladata lesz a hiány megszüntetése, mérséklése.

- A létszámhelyzetnél maradva egy gondolatig: idén látogatói csúcs volt a Balatonnál, volt olyan nap, hogy 400 ezren fordultak meg a parton. Ha folytatódik a trend, akkor ezt a tömeget nehéz lesz kezelni a hiányos állománnyal. - Úgy gondolom, hogy a kapcsolati tőkémmel ellensúlyozni tudom azt, hogy új vagyok ezen a területen. Ezalatt az ORFK-n meglévő kapcsolataimat, illetve az ottani személyes ismeretséget értem. Azon leszek, hogy a Készenléti Rendőrségtől minél nagyobb erőket kapjunk, amikor ez szükséges.

- Nagyjából megismerte a vezetőtársait, hamarosan végigjárja a kapitányságokat, őrsöket. Lesznek-e változások vezetői, középvezetői posztokon?

- A beiktatásom során hangsúlyoztam, hogy én nem tervezek változtatásokat, azt viszont nem tudom garantálni, hogy ez az idők végezetéig így lesz. A jelenlegi vezető-állományban gondolkodom. Számolni kell a természetes fluktuációval, hiszen többen is vannak, akikről tudom, hogy nyugdíjba készülődnek.

- Nem lesz könnyű dolga, hiszen ahogyan az ORFK vezetője fogalmazott, a jó eredménymutatókat továbbra is tartani kell.

- A statisztikát tekintve a megye a hetedik legjobb helyen áll az országban, de én úgy gondolom, hogy az állomány a jelenlegi jó eredményt is tudja javítani. Áttekintjük a helyzetet, és megpróbáljuk kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyekkel eddig nem éltek.

- Nincsenek jelentős adósságok bűnügyi területen, kivéve az egyetemvárosi gyilkosságot, ahol nincs még elkövető. Jó belépő lenne az ügy végére pontot tenni.

- Munkatársaim mindent megtesznek az eredményért, eddig is magas szintű nyomozás folyt az ügyben. Újra átnézzük az aktákat.

- Biztosan tudja, igen nagy volt a mozgás ön előtt a főkapitányi székben; hosszú távra tervez?

- Szerintem mindegyik elődöm azt mondta, hogy hosszú távra tervez. Ha rajtam múlik, akkor én szeretnék az elődeimnél hosszabb időt eltölteni a főkapitányság élén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!