Hírek

2007.11.24. 03:28

A legvégső döntés előtt

Budapest (gyá) - Két Leader-közösségnek továbbra sem biztos a sorsa megyénkben, derül ki a jóváhagyás előtti döntési javaslatból.

Győrffy Árpád

Az október 10-én lezárult regisztrációs eljárás végén 105 helyi közösség nyújtott be kérelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) működő irányító hatósághoz a programban való részvételre. Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézeténél (VKSZI) működő döntés-előkészítő bizottság a formai és tartalmi ellenőrzés után a napokban kialakította javaslatát az irányító hatóságnak a végső döntéshez. Az anyag szerint 58 közösség tiszta területi határokkal, átfedés nélkül került abba a körbe, amelynek támogatja további részvételét a programban a bizottság. Ebben a csoportban van megyénkből a zirci székhelyű Bakonyért Helyi Közösség, mely 31 település 43 704 lakosát fogja át, és a Bakony-Balaton Keleti Kapuja Helyi Közösség 24 település 53 284 lakosával. A bizottság támogatja a további részvételét annak a 15 csoportnak is, amelyek legfeljebb néhány településsel mutatnak átfedést egymással. Ebbe a körbe tartozik megyénkből a Balaton-felvidéki Helyi Közösség, amely 60 település 43 740 lakosát és a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig helyi közösség, amely 45 település 33 700 lakosát fogja át. A bizottság három közösség elutasítását kezdeményezi - megyénk ebben nincs érintve -, a fennmaradó 29 közösségnek a jelentős átfedések miatt további haladékot ad a határok tárgyalásos rendezéséhez. Megyénkből ebbe a körbe tartozik a Pápa-Somló-Ajka térségét átfogó Gerence-Marcal-Rába-Somló Környéke Helyi Közösség 42 településsel, 28 719 lakossal, valamint a Somló-Marcalmente-Bakonyalja Helyi Közösség 53 településsel, 34 238 lakossal. Igazából ennél kevesebb településről és lakosról van szó az átfedések miatt. A VKSZI-től megtudtuk, hogy a közösségeknek a hatóság szoros határidőt ad a határok rendezésére. Amennyiben ezalatt sem tudnak egyetértésre jutni, akkor központi döntéssel rendezik a kérdést. Az időveszteség miatt nem kerülnek hátrányba, mert a stratégia elkészítésére ők is a többi közösségével megegyező hosszúságú időt kapnak.A közösségeknek

a hatóság szoros határidőt ad

a határok rendezésére

a hatóság szoros határidőt ad

a határok rendezésére

a hatóság szoros határidőt ad

a határok rendezésére

a határok rendezésére

a határok rendezésére

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!