Hírek

2007.11.02. 03:29

Gyertyák a fiúk emlékére

Sümegprága - Gyászol Sümeg városa. Mint szerdai számunkban megírtuk, három sümegi fiút temetett maga alá a település határában az illegális homokbánya. A városháza és az iskola épüle-tén fekete zászló leng.

Tisler Anna

A sümegi önkormányzat szerda délelőtt segítséget ajánlott fel a három fiú családjának. Ezenkívül elrendelte az omlásveszélyes részek ledózerolását és a bányához vezető út eltorlaszolását. A tulajdonosokkal egyeztetve más intézkedéseket is terveznek, valamint felmérik a város környékén a hasonlóan veszélyes helyeket és - ha szükséges - ott ugyancsak megteszik az óvintézkedéseket.Renczes Ákos Bálint fociedzője volt tavaly. Jó képességű, szerény, tisztelettudó fiúként emlékezik egykori sportolójára. Mint mondta, mindent megtett társaiért, a jó eredményért. Sör László szintén foglalkozott a fiúkkal, akikről csupán jó emlékeket őriz. A területen, ahol a tragédia történt, neki is volt tulajdona. Azt viszont már régen eladta. - Osztatlan közös a terület, ami gyep művelési ágként van feltüntetve a telekkönyvben - tudtuk meg. - Sokan kárpótlásként jutottak hozzá. Egy része húsz éve homokbánya- ként működik. Ma is többen hordják onnan teherautókkal a homokot. Eddig nem történt ott baleset.Az elszállított mennyiséget az alsó részről kotorják ki. A felette levő részt nem döntötték le. Ez okozhatta a tragédiát. A veszélyes területet kerítés nem zárja le, és még a veszélyre figyelmeztető táblát sem tettek ki. Csütörtökön reggel már homokkal el volt torlaszolva a gödör bejárata. Más oldalról viszont továbbra is meg lehet közelíteni a területet. Figyelmeztető táblát továbbra sem láttunk. Bódis Lászlónak szintén van tulajdona ott. Kérdésünkre elmondta, az övé egy fenti rész, aminek semmi köze nincs az omlás helyéhez.Az iskola igazgatója nem kívánt nyilatkozni. Titkárnője a katasztrófavédelemhez irá- nyított bennünket. A városban mindenki a szörnyűségről beszélt. Egy volt osztálytárs rokonától megtudtuk, a szerencsétlenül járt gyerekek jó tanuló, sportoló, természetjáró fiúk voltak. Társaik kedvelték őket. Bálintot szülein kívül nővére és bátyja gyászolja, Ricsi egyetlen gyerek volt, akárcsak Márk, aki tavasszal veszítette el édesapját autó-balesetben. Két gyerek édesanyja a pékségben dolgozik. Kedden éppen éjszakára mentek. A műszak viszont korábban kezdődött. Abban az időben vették fel a munkát, amikor a tűzoltóságra beérkezett a segélyhívás. - Még nem tudunk beszélni róla, olyan hihetetlen és szörnyű ez az egész - mondta Ricsi nagymamája. - Fogalmam sincs, hogyan fogjuk túlélni - zokogott.

A másik két családot nem tudtuk elérni.

Dr. Zöld Jánostól, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, a harmadik gyereket kedden éjjel 22 óra 10 perckor találták meg hat méter mélyen. A kint levő mentőorvos véleménye szerint a fiúk omlás után azonnal meghaltak. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!