Hírek

2007.11.10. 03:29

Miért kell fizetnünk?

Veszprém (mt) - A háziorvosok olykor indokolatlanul kérik el a vizitdíjat, és a betegek tájékoztatásában is akadnak hiányosságok - derült ki tegnapi telefonos fórumunkon.

Martinovics Tibor

Dr. Medgyaszai Melinda, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója fogadta az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket tegnap szerkesztőségünkben. Többen kérdezték, van-e egységes tarifája a különböző háziorvosi szolgáltatásoknak, mert sok esetben egyszerű receptfelírásért ezer-kétezer forintokat kérnek el a betegektől, s vizitdíjat fizettetnek a térítésköteles oltások beadása esetén. Medgyaszai Melinda határozottan állította, a nem kötelező, mint például a kullancs vagy influenza elleni oltások beadásakor a háziorvosok nem kérhetnek vizitdíjat, a receptfelírásért és más szolgáltatatásokért viszont kérhetnek térítési díjat, ennek mértéke azonban nem szabályozott. Gyakori panasz volt az is, hogy a háziorvosok nem adják meg a megfelelő tájékoztatást a betegeknek, ezért aztán azok elesnek a gyógyszerköltség-támogatástól, vagy az indokoltnál hosszabb időt kell várniuk egy-egy beavatkozásra. A kritikák hallatán az egészségpénztár igazgatója megjegyezte: a háziorvos-választás bizalmi kérdés, ezért évente egyszer van arra lehetőség, hogy a beteg másik orvost vá-lasszon. Visszatérő kérdés volt a betegséghez kötődő útiköltség mértéke is (jelenleg indokolt esetben kilométerenként 21 forintot fizet az OEP), és többen érdeklődtek az iránt is, miként rendezhetnék egészségbiztosítási járulékfizetésüket, illetve, hogy az új biztosítási rendszer milyen kötelességeket ró majd rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!