Hírek

2007.11.28. 03:28

Porszemként az egészben

Veszprém (vr) - Gryllus Dorka, a népszerű színésznő volt a vendége a Városi Művelődési Központ Filmklubjának hétfőn este. A rendezvény keretében az Érzékek iskolája című alkotást tekinthették meg a nézők.

Varga Róbert

Az Érzékek iskolája című filmet 12 évvel ezelőtt forgatta le a színésznő. Ekkor még főiskolai hallgató volt, s így kapta meg ezt a cseppet sem könnyű szerepet. A történetet Esterházy Péter, vagy akkori álnevén Csokonai Lili Tizenhét hattyúk című művéből vitte filmre Sólyom András rendező. A hétfői veszprémi vetítésen részt vett Gryllus Dorka is, aki hosszú idő után látta újra a több erotikus jelenetettel megtűzdelt Érzékek iskoláját, s teljes mértékben vállalhatónak tartja azt most is. Amiért nehéz szívvel vette rá magát arra, hogy újranézze az alkotást, az az volt, hogy filmbéli partnere, Kaszás Attila már nem lehet köztünk, s ez nagyon fáj neki. Gryllus Dorka mesélt arról, hogy úgy vette észre, a film egy lassú érési folyamat után fokozatosan került be a köztudatba, és annak örül, hogy a mai napig nem tűnt el, sőt tud hatni az emberekre. Elmondta, a forgatás közben kellett megtanulnia a filmezés alapjait, a kameraképes állapot létrehozását, mert akkor még ebben főiskolásként nem volt tapasztalata. Ez az alkotás hozta meg számára az igazi ismertséget, felfedezte őt a média, s ennek jó és rossz oldalával egyfomán szembesült. Akkoriban majdnem rossz irányt vett az élete, mert elkezdett műsort vezetni kereskedelmi tévéken. Igaz, hogy kapott érte sok pénzt, mégis érezte, hogy nem jó ez neki. Ezért is nagyon örül annak, hogy pályafutását a kaposvári színházban kezdhette, ahol nagyon jó szakmai műhelyben dolgozva, jó szerepeket játszhatott el. Aztán az élete egyre inkább a filmezés irányába mozdult el. A jó hangulatú közönségtalálkozón a nézők aktív módon vettek részt a beszélgetésben, nagyon sokat kérdezték a színésznőt. Így többek között kiderült az, hogy Gryllus Dorka tudomásul vette, hogy kapott egyfajta skatulyát is a pályán, abból a szempontból, hogy sok olyan szerepre kérik fel itthon, amikor vetkőzik is. Ami szerinte ugyanúgy hozzátartozik a színészethez, mint az, hogy valakinek sok jelmezt kell magára vennie. Ez is a mesterség része. Mosolyogva, poénosan tette hozzá, egyik barátja azt mondta neki, addig örüljön, míg vetkőzhet a filmen, mert még néhány év, és már nem kérik majd ilyenre. Az is különleges eddigi pályafutásában, hogy úgynevezett áldozat típus lett, nagyon sokszor tragikus sorsú szereplőket formál meg, kevés olyan film van, aminek a végét szerepe szerint megéli. Ám ez nem zavarja. A Berlinben élő Gryllus Dorka közvetlen, jó humorú, sztárallűröktől mentes színésznő. Szimpatikus egyéniség, aki nem értékeli túl mindazt, ami vele történik. Mesélt arról is, hogyan él Németországban, milyen sikereknek örül a hétköznapokon. Azt is hangsúlyozta az est folyamán: egy ember élete, pályafutása az emberiség időbeni létezéséhez vi- szonyítva oly kicsiny, hogy a nagy egészhez képest szinte porszemnyi és elenyésző. Ebben igyekszik ő tenni a dolgát. Gryllus Dorká-san.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!