Hírek

2007.11.28. 03:29

Szabályos volt a telek eladása

Budapest, Veszprém (hgy) - A pénztár tulajdoná- ban lévő kenesei telket szolid haszonnal adtuk el, az értékesítésről szóló döntés döntés másfél évvel ezelőtt született - tájékoztatott a Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Halmos György

Dr. Szenes Zoltán kérdeseinkre küldött válaszaiból kiderül, hogy az ingatlant 2000 végén vásárolta a pénztár értékesítési és/vagy fejlesztési céllal. Három évvel később az igazgatótanács döntött arról, hogy az ingatlanokat (a pénztárnak akkor négy különböző ingatlanportfoliója volt, ma már csak egy van) értékesíteni fogja, és a pénzt értékpapírokba fekteti.

Az ingatlant 110 millió forintért próbálták eladni, ezért 2005-től intenzíven hirdették. Az építési tilalom feloldása, a szabályozások elkészítése mintegy hatéves probléma volt, állandó ígérgetésekkel - mutat rá a pénztár ügyvezetője. Az ingatlannal kapcsolatban minden évben 700 ezer és 1,1 millió forint közötti ki- adás (ingatlan-értékelés, bérleti díj, karbantartás, hirdetés, egyéb járulékos költségek) keletkezett.Az igazgatótanács tavaly márciusban fogadta el a vételi ajánlatot, a befolyt összeget azóta a a pénztár javára befektették. - A pénztár befektetési politikája szerint az ingatlanoknál nemcsak a spekulációs árakkal, hanem az időtényezővel is számolni kell, mert a pénz áll az ingatlanban. (A vásárláskor remélt tervek és számítások nem mindenben teljesültek) - hangsúlyozta Szenes Zoltán. A tájékoztatás kitér arra, hogy a pénztár illetékesei a vásárlókat nem ismerték, egyedül a Poszeidón Kft. ügyvezetőjével tárgyaltak (Zimonyi Eszter), akiről tudták, hogy a gazdasági minisztériumnál dolgozik. Semmiféle politikai, SZDSZ-es összefüggés nem volt az ügyben - tartalmazza a közlemény. Úgy tudjuk, hogy a terület átminősítése (10-ről 25 százalékos beépíthetőségűvé) még nem történt meg. Az adásvé- tel során egyébként a jogszabályi előírásokat a pénztár betartotta, az eladáshoz a minisztériumnak nincs köze, mivel a pénztár jogilag önálló szervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!