Hírek

2007.12.19. 03:28

Felfüggesztett fogházbüntetés

Veszprém (ma) - Egy kétgyerekes anya figyelmetlen vezetése miatt hatan súlyosan megsérültek még tavaly nyáron. A bíróság jogerősen felfüggesztett fogházbün- tetésre ítélte a gépkocsi vezetőjét.

Mátételki András

Tavaly június 19-én délután ötkor Felsőörs felé vezette FIAT Punto gépkocsiját a veszprémi P. Krisztina közel 90 kilométeres sebességgel. Az autóban mellette ült élettársa, a hátsó ülésen pedig három gyerek, akik szintén használták a biztonsági övet. A meggyespusztai útkeresz- teződés közelében a nő autója utolért egy utánfutós kocsit, amely hirtelen fékezett. Mivel a 33 éves asszony éppen abban a pillanatban félrenézett, nem látta az előtte haladó kocsi fékezését. Hogy mentse a helyzetet, a fékre taposott, ám ekkor kocsija áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött egy szegedi férfi Opel Astrájával, amely 80-90 kilométeres sebességgel haladt. Ez utóbbi autóban ült a vezető mellett a felesége, valamint hátul a három gyermekük, akik nem használták a biztonsági övet. A baleset következtében hatan súlyosan, egy személy könnyebben megsérült. A FIAT-ban utazó rokon kislány sérült meg legsúlyosabban: többek között eltörött az egyik nyakcsigolyája, egy helyen zúzódás érte a gerincvelőt. (A kislány azóta is kénytelen tolókocsival közlekedni.) Az elsőfokú tárgyaláson az ügyész indítványozta, hogy a bíróság meghatározott időre tiltsa el az asszonyt a vezetéstől. A védelem ekkor bemutatott egy orvos szakértői véleményt, amely szerint a vádlott olyan betegségben szenved, aminek lényege, hogy a hideg hatására az ujjakon kialakuló rohamszerű fájdalmas összehúzódások és vérellátási zavarok jelentkeznek. A szak- értő kifejtette, hogy orvosi szempontból ellenjavalt, hogy az asszony tartósan kint legyen a hidegben, ezért szükséges neki állandóan gépkocsival közlekedni. A gyere- keit naponta viszi át a város másik végébe óvodába, illetve bölcsődébe. A bíróság indoklásában kiemelte, a vádlott pillanatnyi figyelmetlensége vezetett a súlyos következményekkel járó baleset- hez. A közúti járművezetéstől való eltiltást nem tartották indokoltnak. P. Krisztinát bűnösnek mondták ki maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, amiért 150 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. A másodfokon eljáró megyei bíróság a pénzbüntetés helyett nyolc hónapi fogházbüntetést szabott ki, amit két év próbaidőre felfüggesztettek, ugyanakkor mellékbün- tetésül egy év négy hónapra eltiltották az anyát a járművezetéstől. Az ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!