Hírek

2007.12.06. 03:29

Kijátszották a technikát is

Veszprém (hgy) - Soha életemben nem voltam ilyen helyzetben, közel a véghez, de úgy néz ki talpra tudunk állni, még akkor is, ha több millió forint készpénzt és kéttucanyi értékes ipari gépet vittek el a betörők.

Halmos György

- A legjobban az bánt, hogy a tetteseknek sikerült kijátszaniuk a technikát, hiszen a vezetékes mellett mobilri-asztó is volt a boltban - mondta a tulajdonos. A külső riasztót habbal betömték, de látszott, hogy felkészültek arra az esetre is, ha nem tudják elnémítani. Kiss Ferenc szerint rendkívül bosszantó, hogy a tettesek egy-másfél órát dolgozhattak a zárt udvaron lévő épületben úgy, hogy senki nem vett észre semmit, pedig körben lakóépületek vannak.

- A betörés előtti napon áraztam be 21 vadonatúj kisgépet, amihez hozzá sem nyúltak, csak a százezer forint feletti gépeket vitték el. Némelyik súlya eléri a negyven kilogrammot is, nem volt egyszerű kivinni az épületből. A vállalkozás hét családnak ad megélhetést, a munkatársainkkal szinte egy családot alkotunk, van, aki már 17 éve dolgozik velem - mondta Kiss Ferenc. Elképzelhető, milyen hangulat volt itt, amikor kiderült, hogy betörtek.

Tizenhét éve egy garázsban kezdte a vállalkozást, majd a családi ház melléképületébe költöztek, folyamatosan, szépen lassan gyarapodtak. Ennek egyik záloga az volt, hogy mindig visszaforgatta a haszon nagy részét, sokat foglalkozott a fejlesztéssel. Hozzátette azonban, hogy az utolsó másfél évben stagnált a vállalkozás, mert kevesebb az építkezés a környéken és elmaradtak a beruházások.

- Most meg ez a betörés. Boksznyelven szólva közel kerültünk a kiütéshez, de úgy néz ki, hogy átvészeljük, most intézem a banki kölcsönt.

Kiss Ferenc megfogalmazása szerint a kisvállalkozók felülről a kormány, alulról a bűnözők, oldalról pedig a multik szorításában élnek; nem könnyű így talpon maradni. Külön menet lesz a biztosító, bár volt vonalas és mobilriasztó is, illetve rácsok az ablakon, de biztos találnak kifogást. Már most körvonalazódik az a probléma, hogy nem harminc centiméterenként voltak az ablakrácsrögzítések... Arról már nem is beszélek, hogy a tapasztalat szerint csak akkor jó kuncsaft az ember, ameddig fizet.A gépkölcsönzés a szerszámok eltűnése miatt veszélyes üzemnek számít. Nem-egyszer fordult elő, hogy valakit felbéreltek egy nagyfröccsért, személyi igazolvá- nyával kölcsönzött egy gé- pet, azután bottal üthették a nyomát.

- A rendőrséggel az ilyen ügyek miatt jó a kapcsolatunk, nem egy gép került már vissza a segítségükkel, most is alaposan dolgoztak, bár nem sok esélyt látok arra, hogy megkerüljenek a gépek - hangoztatta Kiss Ferenc. - Kereskedőhöz nem tudják beadni az azonosító miatt, és számlát sem tudnak írni, így a legvalószínűbb, hogy a gépeket építkezéseken próbálják eladni. Volt más olyan eset, hogy ismerőseink felhívtak, mert kocsi csomagtartójából árulták azokat a szerszámokat, amelyeknek a régióban mi vagyunk a kizárólagos forgalmazói. Rendőrökkel mentünk ki, a helyszínen pedig kiderült, hogy silány távol-keleti másolatokról van szó.A tulajdonos szerint a kár körülbelül három év múlva térülhet meg, azaz három évet csak azért kell dolgozniunk, hogy kiheverjék a betörés miatt keletkezett veszteséget.

- Ha az ember az erdőben a fák között látja már a fényt, akkor a munkát folytatni kell, talpra kell állnunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!