Hírek

2008.01.16. 03:29

Kisegítik a kórházat

Zirc (ma) - Több mint négymillió forint vissza- fizetésére vállalt garan- ciát a város önkormányzata - erről a legutóbbi, rendkívüli testületi ülésen döntöttek.

Mátételki András

A történet előzménye, hogy tavaly Veszprém megyéből nyolc kórház együttesen nyújtott be pályázatot - a megyei kórház gesztorsá- gával - struktúraátalakításra, melyen intézményenként 13,2 millió forintot nyertek. A pénzt a zirciek az aktív ellátás megszüntetése kapcsán felmerülő átalakításra fordították. Augusztusban a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) a benyújtott elszámolást ellenőrizte és azt rend- ben találta. Ez év januárjában a kórház vezetése a többi érintett intézmény vezetőivel együtt meglepetten tapasztalta, hogy a várt finanszírozásnak csak egy része érkezett meg a számlájukra. Érdeklődésükre azt a tájékoztatást kapták, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az elnyert összeget visszavonta. Mivel a zirci intézmény amúgy is nehéz gazdasági helyzetében a finanszírozás ilyen mértékű csökkenése nehezen kezelhető, ezért a város garanciát vállalt a négymillió forintos előleg visszafizetésére. Ez az összeg átmeneti gyorssegélyt jelent addig, amíg remélhetőleg be- igazolódik, hogy a pályázati összeget visszavonó OEP intézkedése tévedésen alapul. A minapi testületi ülés után lapunk érdeklődésére dr. Árpásy Tamás jegyző elmondta, hogy tavaly az önkormányzat 15 millió forintot juttatott a kórháznak, hogy rendezni tudják a fűtési számlájukat. Az intézmény csaknem 70 milliós úgynevezett szállítói tartozást görget maga előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!