Hírek

2008.01.28. 03:29

Közös útnak csúszós a háta?

Hárskút, Lókút - Az egykor nagy ünneplés közepette felavatott hárskút-lókúti összekötő út egyre elviselhetetlenebb terhet jelent a két önkormányzatnak, miközben sokan időt, pénzt spórolnak használatával.

Győrffy Árpád

Az orosz katonák által egykor használt utat 1993-ban Hárskút gesztorságával aszfaltozták le. Azóta egyre töb-ben használják, mert a 8-as úton Ajka felől Zirc, Győr felé tartók több mint 10 kilométerrel rövidíthetik le a távolságot, s egyúttal elkerülhetik a forgalmas veszprémi szakaszt. Ám hiába járnak jól az autósok, ha a két község önkormányzata nem képes megfelelően ellátni a tulajdonosi feladatokat, mert azokat nem rájuk méretezték. 

- A fenntartással járó költségek elviselhetetlenül megterhelik a falu kasszáját, rá-adásul nem is tudjuk megfelelően elvégezni a szükséges munkát - mondja Surányi Mihály, az út 3,4 kilométer külterületi szakaszából 2,4 kilométert birtokló Lókút polgármestere. - Különösen téli időszakban nagyon balesetveszélyes a nagy emelkedők, a keskeny aszfalt és a mély árkok miatt, és a takarításhoz sem rendelkezünk megfelelő eszközzel. Volt, aki kártérítést akart fizettetni velünk, mert belecsúszott az árokba. Más lehetőség híján kitettünk egy táblát, hogy átjárás csak saját felelősségre, s a nagy súlyú autók átmenő forgalmát eleve kitiltottuk. 

Mivel nem látunk lehetőséget a normális működtetésre, az elmúlt években több alkalommal próbálkoztunk, hogy megszabaduljunk az út tulajdonjogától. Legutóbb tavaly júliusban Kiss Árpád hárskúti polgármesterrel Kóka János akkori közlekedési miniszter közbenjárását kérték ahhoz, hogy a megyei közútkezelő vegye át tőlük az összekötő út és a Hárskút belterületén átvezető szakasz tulajdonjogát. A válaszoló Pósta Zoltán főosztályvezető elismerte, hogy az útszakasz részben országos közúti funkciót lát el, és a jogi feltételei is megvannak a közútkezelőnek való térítésmentes átadásnak. Ugyanakkor azt is kifejti, hogy a keskeny burkolat, a 10 százalékosnál nagyobb emelkedők és a kis sugarú kanyarok miatt az nem felel meg a műszaki előírásoknak, s a téli tisztán tartási feladatok teljesítése is jelentős nehézségeket okozna. 

Csak akkor támogatja az út átvételét, ha előtte az önkormányzatok megfelelően felújítják. Ehhez azonban pénzt nem ígér.- Korábban már próbálkoztunk a pályázattal, de nem jártunk eredménnyel. Akkori árakon 590 millió forintba kerülne a megfelelő felújítás. Ennyi pénz előteremtése nekünk egyszerűen lehetetlen - állítja Surányi Mihály. Ha a közútkezelő szervezet át is venné az utat, az csak a lókútiaknak jelentene százszázalékos megoldást, őket közvetlenül nem érinti az átmenő forgalom.

A hárskútiak viszont kénytelenek elviselni a nehéz teherautókat, amelyek tönkre-teszik a néhány éve rendbe hozott Kossuth utcát és veszélyeztetik a község lakóit, állítja Kiss Árpád. - A bakonybéli erdészettől az összekötő úton át szállítanak hatalmas farönköket az ajkai hőerőműbe. Csupán annyit tudtunk elérni, hogy szárazabb időszakokban a falu déli oldalán elhaladó hadiutat használják, de ha van egy kis sár, azonnal a falun keresztül járnak. Más nagy szállítmányozók Ajka felől Győr irányába tartó kamionjai pedig egész éven át itt vágtatnak keresztül a falun. 

Ezen nem segít semmilyen korlátozás, tiltás. Én magam is üldözőbe vettem már néhány teherautót, de hiába írtuk fel a rendszámot, hiába vettük fel a kapcsolatot a fenntartókkal, nem lett eredménye. Sőt egyszer el is ütöttek volna, ha félre nem ugrok. Kiss Árpád igazán csak azt a megoldást tartaná elfogadhatónak, ha a közútkezelő az átvétellel együtt elvégezné a szükséges felújítást és a község déli oldalán kialakítanának egy elkerülő utat. Ha nem történik semmi, az út lassú pusztulásra lesz ítélve. 

A teherautók használják, amíg lehet, s ha már járhatatlanná tették, akkor új útvonalat keresnek. - Ma ez az út nemcsak rövidebb távolságot jelent, hanem a turizmusnak, a kirándulóknak is feltár olyan bakonyi területeket, amit egyébként nem nagyon keresnének az emberek - hangsúlyozza Baky György bakonybéli polgármester. -Valódi gazda nélkül elveszik az a lehetőség, amit ez az út ma biztosít a könnyebb megközelítésben akár nekünk is Veszprém felé. Ráadásul elpusztul egy hatalmas érték, amit később újra megteremteni csak sokkal drágábban lehet - véli a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!