Hírek

2008.01.12. 03:28

Ne siessünk a metszéssel

Badacsony (vi) - Január közepe táján a nagyobb gazdaságokban máskor már megkezdik a szőlő metszését, de ezt a szak- emberek most még nem javasolják.

Varga Ibolya

Dr. Májer János, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy ha munkaszervezési okok nem indokolják a metszés megkezdését, akkor még érdemes várni ezzel a munkával. Ahol mégis elengedhetetlen, ott javasolt az előmetszés, ami lehetővé teszi a későbbi korrigálást, ha fagy károsítná a vesszőket. A napokban kezdik meg az intézetben a rügyvizsgálatokat, ennek ellenére az intézet igazgatója nyugodt lelkiismerettel ki meri jelenteni, hogy megyénkben még nem károsította a fagy a szőlőt. A mínusz 17 Celsius-fokot vagy annál hi- degebbet tekintik olyan körülménynek, ami már károsítja a szőlőket. Eddig ilyen hideg nem volt, de nincs még vége a télnek, ezért nem kizárható, hogy lesz. A szőlők jelenleg mélynyugalomban vannak, ilyenkor a mínusz 10 fok még nem szokott megártani. Dr. Májer János szerint a hosszan tartó, akár mínusz 15 fokos hideg is kevésbé ártalmas a szőlőnek, mint az, ha jön egy-egy melegebb periódus, aztán ezt követően süllyed ilyen mélyre a hőmérséklet. A fagytűrő képességet egyébként számos körülmény befolyásolja, a szőlő kondíciója, fajtája, kora, előző évi megterhelése, de még az ültetvény fekvése is. Száz szónak is egy a vége, február még szokott kemény hidegeket hozni, sőt néha még március eleje is, a szőlőt csak olyan helyeken kell elkezdeni metszeni, ahol a terület nagysága miatt külön- ben nem végeznének a munkával rügyfakadás előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!