Hírek

2008.04.02. 02:28

Két kis csángót taníttat a térség

Balatonfüred (gyá) - Két moldvai csángó magyar gyerek taníttatását támogatja egy éven át a balatonfüredi kistérségi tár- sulás, döntöttek a pol- gármesterek több más mellett a múlt heti tanácsülésen.

Győrffy Árpád

A Balaton-felvidéki települések ezzel segíteni szeretnék azt a munkát, ami a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ) szervezésében indult el nyolc évvel ezelőtt. Románia csángók lakta moldvai vidékén 1955-ben szüntették meg a magyar nyelv oktatását, ezért ma már egyre kevesebben beszélik a nyelvünket. A tanítás 2000-ben rész- legesen, majd 2002-ben két faluban egy-egy csoportban állandó jelleggel megindult. Az összefogásnak köszönhetően idén már 18 faluban, több mint 40 csoportban, közel 1300 gyerekkel folyik a magyar nyelvű nevelés, amit mostantól a füredi kistérségben élők is támogatnak. A Filep Miklós elnök vezetésével zajló ülésen elfogadták továbbá a társulás tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolót, a pénzügyi bizottság közelmúltban megüresedett helyére beválasztották Bodor Antal óbudavári polgármestert. Jóváhagyták a tavaly júliusban létrehozott mozgókönyvtári szolgálatról szóló beszámolót. A működés első fél évében 7,4 millió forintos normatív állami támogatáshoz jutottak, melynek fele a csatlakozott településekhez, másik fele pedig a szolgáltatást végző Balatonfüredi Városi Könyvtárhoz került. A pluszforrásokból a településeken megkezdték könyvtárak felújítását. Több község a normatívából rá eső rész mellett saját költségvetéséből is költött a munkákra. Felmerült ugyanakkor, hogy néhány helyen nem lehet szakképzett alkalmazottakkal megoldani a helyi könyvtárak működtetését. Ezért hamarosan tanfolyamot szerveznek a munkát jelenleg is ellátóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!