Hírek

2008.04.14. 02:28

Megkezdték a tervezést

Pápa (gyá) - Az ötödik előzetesen elismert Lea- der közösség is megkezdte a helyi vidékfejlesztési stratégia kidolgozását megyénkben.

Győrffy Árpád

Korábban már írtunk róla, hogy négy csoport január 21-én megkezdhette a stratégia- készítő munkát, miközben a pápai és ajkai kistérséget lefedő két közösségnél a határviták tisztázására vártak. Az irányító hatóság két héttel ezelőtti döntését a Somló-Marcalmente-Bakonyalja (SMB) csoport uniós fórumon vitatja, így ők továbbra sem indítják hivatalosan a tervezési szakaszt, a Gerence-Marcal- Rába és Somló Környéke (GeMaRa-Sk) tagjai viszont munkához láttak.A napokban Pápán megtartott közgyűlésen a közösség képviselője, Polczer Sándor tájékoztatta a tagságot az elmúlt hetek eseményeiről és az irányító hatóság döntésének tartalmáról, következményeiről. Többek között elmondta, hogy a korábban mindkét csoport által lefedett területről 22 település hozzájuk került, köztük 16 olyan is van, amelyik civil szervezettel vagy vállalkozással volt korábban képviseltetve náluk, így az önkormányzata eredetileg a másik közösséghez regisztrált. A képviselő-testületek és más szervezetek április 14-éig kérhetik felvételüket a közösségbe, ha eddig a másik szervezetnél tagok voltak. Ugyancsak ez a határideje annak, hogy SMB csoport területéhez került településeken működő GeMaRa-Sk tagok kérjék átigazolásukat. Polczer Sándor javaslatára a közgyűlés megszavazta, hogy a másik csoporttól átjelentkező tagokat automatikusan felvegyék. A megjelentek tájékoztatták a stratégiakészítéssel kapcsolatos feladatokról és megválasztották a tervezést koordináló csoport tagjait. A testületbe mindkét érintett kistérség és az önkormányzati, vállalkozói és civil szféra képviselői egyaránt bekerültek. Így tagja lett Varga Péter vaszari és Pintér Ferenc noszlopi polgármester, Szabó End- réné, Somogyi Márta és Gáncs Andrea civil szervezeti képviselő, Kovács Norbert, Fortshoffer Ferenc és Bogdán József vállalkozás képviselőjeként. A csoport vezetője Somogyi Márta, helyettese Varga Péter lett.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál működő irányító hatóság a héten nyilvánosságra hozta, hogy a nagyság és más krité- riumok alapján euróval számolva mennyi pénzre számíthatnak a csoportok hét év alatt, ha elnyerik a Leader-címet. A megyénkbeli közösségek az alábbi összegekkel szerepelnek a tervben - a zárójelben szereplő összeget akkor kapnák, ha csak a helyi vidékfejlesztési közösség címet nyerik el. A Bakonyért Helyi Köz. 5011581 (3483782), Bakony és Balaton Keleti Kapuja 4781153 (2953971), Balaton-felvidéki Akciócsoport 7420879 (6081968), Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke 4949134 (3848387), Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egy. 3604792 (2835768), Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig 5094453 (3982555) euró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!