Hírek

2008.04.23. 02:29

Mit olvasnak az emberek?

Megyei körkép (szs) - Néhány évtizede az információs társadalom robbanásszerű fejlődése miatt a kommunikációs szak- emberek megjósolták a Gutenberg-galaxis végét, azt állították, hogy a digitális adathordozók kiszorítják a könyvet az emberek mindennapjaiból.

Szép Orsolya

Könyvek márpedig vannak. Tudományos, ismeretterjesztő, szépirodalmi, sci-fi, krimi, igényes kötésben, vagy inkább olcsóbb, puha fedelű kivitelben, de ott sorakoznak a könyvesboltok polcain vagy éppen a szupermarketek gondoláin. Utánajártunk néhány könyvesboltban annak: mit olvasnak manapság az em- berek? Folyamatos akciókkal próbálják élénkíteni a forgalmat a veszprémi Alexandra könyvesboltban. Perényi Zsuzsanna boltvezető elmondta, hogy az utóbbi időben stagnál a forgalom, könyveket inkább csak karácsony környékén vásárolnak az emberek. Ballagásra ma már nem divat könyvet ajándékozni. Gyermekkönyvekből az olcsóbb leporellókönyvek, kifestők és iskolai előkészítők fogynak. Népszerűek Nora Roberts romantikus regényei, vagy az eladott könyveinek példányszámát tekintve jelenleg Magyarország legsikeresebb írójának számító Lőrinc L. László, írói álnevén Leslie Lawrence kalandregényei. Sok példányt eladtak Vámos Miklós Utazások ero- tikában, Csernus Imre A nő és Müller Péter Örömkönyv című műveiből is. A fiatalok inkább az akciós cd-ket és dvd-ket vásárolják. - Elég drágák a könyvek, sajnos kevés ember engedhe- ti meg magának, hogy rendszeresen vásároljon belőlük. Vannak törzsvásárlóink, de akad olyan vevő is, aki megnézi a választékot, majd elmegy a könyvtárba kikölcsö- nözni, mert nem tudja megvennni a kötetet - tudtuk meg Császár Erikától, a pápai Anna Könyvesbolt vezetőjétől. Elmondta, hogy kedveltek a romantikus, a krimi- és a háborús regények. Tendencia, hogy egyre többen vásárol- nak drága ezoterikus témájú műveket, valamiféle útmutatást keresve bennük. Népszerű bestseller Ken Follett Az idők végezetéig című regénye, de a klasszikusokat is keresik. Márai Sándor Eszter, Emily Bronte Üvöltő szelek című műveit most kedvezménnyel árusítják. Wass Albert köteteiből, XVI. Be- nedek pápa A Názáreti Jézus című könyvéből is sokat rendeltek már - mondta H. Szabó Erzsébet, a tapolcai Főtéri Könyvesbolt vezetője. Ma már nemcsak könyvesbol- tokban lehet könyvet vásárolni, hanem a multiknál is, az in- ternet pedig sokak szerint helyettesíti azt - nyilatkozta Pápai Lászlóné boltvezető, a füredi Tagore Könyvesbolt vezetője. Tapasztalata szerint kelendő az ismeretterjesztő irodalom, de fogynak a szépirodalmi, a tudományos-fantasztikus művek is, a verseskötetek iránt viszont kevesebb az érdeklődés. A forgalomnak jót tesz majd a szezon indulása, de egyre több engedmény kell ahhoz, hogy felfigyeljenek a könyvekre. Sajnálatos, hogy a könyv olyan termék, amiről úgy gondolják az emberek, hogy nélkülözhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!