Hírek

2008.04.02. 02:29

Néprajzi programok a Reguly-évfordulón

Zirc - A híres etnográfus, Reguly Antal egykori szülőházában működik a róla elnevezett múzeum és népművészeti alkotóház. Az épületben a Bakony népművészetéből, a népi ipartörténet emlékeiből gazdag kiállítást rendeztek be, míg a kézművesműhelyekben kipróbálhatók a népi kismesterségek.

Szép Orsolya

Az elmúlt 15 évben aztán pályázati és önkormányzati támogatásból egymás után nyíltak a műhelyek a Reguly Antal Múzeum és Népmű- vészeti Alkotóházban. Faze- kas-, bőrös- és szövőműhely, a toplászműhelyben a bakonyi vöröstaplót dolgozzák fel, míg a csuhé- és kosárfonó műhelyben gyékényt, szalmát, fűzfavesszőt használnak. A kovácsműhelyben 150 éves szerszámokkal dolgoznak, a bognár- és méhészeszközök 100 évesek. A mézeskalácsot olyan ütőfák segítségével sütik, amelyen a minták negatívjait faragták ki annak idején. A gyertyakészítő műhelyben is hűek a hagyományokhoz, kizárólag termé- szetes méhviaszból öntenek gyertyát. Nemcsak hazai, hanem francia, holland, osztrák, lengyel, cseh, finn csoportok jártak már itt, a műhelyfog- lalkozásokra folyamatos az igény.- Beleszülettem ebbe a világba. Anyai nagyanyám, anyám és rokonsága mindennapjaihoz hozzátartozott az az életmód, amelyet kisgyerekként én is megtanultam, s melyet a hagyományok és kul- túránk megőrzése érdekében szeretnék átörökíteni a jövő nemzedékének - foglalja össze a településért végzett több évtizedes tevékenységének egyik célját.

Ebben az évben az önkormányzattal, intézményekkel és civil szervezetekkel közösen gazdag programsorozattal készülnek Reguly Antal halálának 150. évfordulójára. Tervezik az intézmény teljes rekonstrukcióját és bővítését is pályázati pénzből. A nagyszabású tervekben látványműhely, kutatószoba, népművészeti bolt, múzeumi kávéház, a padlástérben pe- dig szálláshely kialakítása szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!