Hírek

2008.09.15. 02:28

<u>Balaton-törvény ismét terítéken</u>

<b>Budapest</b> - A Balaton-felvidéki településeken élők a köztársasági elnök és a kormány szerint sem válthatják ki vízzáró szennyvíztárolókkal a csatornát, ha építkezni akarnak a jövőben.

Győrffy Árpád

A júniusban módosított Balaton-törvény 2016. január 1-jéig hosszabbította volna meg a türelmi időt, ám Sólyom László ezt és egy másik pontot kifogásolva megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Szerinte az új rendelkezés ellentétes azokkal a korábbi döntésekkel, melyek szerint a háttérterületek terhelését sem szabad növelni. 

A kormány új javaslata most került fel az Országgyűlés honlapjára. Eszerint a törvényből ők is törölnék a vízzáró szennyvíztároló alkalmazásának lehetőségét, de az engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezést továbbra is megfelelő pótlásnak tekintik 2013-ig a csatorna helyett. Ugyanakkor rögzítenék, hogy az érintett települések szennyvízkezelésének megoldására kidolgozzák a balatoni kistelepülések szennyvízkezelési programját 2012 végi megvalósítási határidővel. 

A köztársasági elnök a Balatont védő szigor oktalan enyhítésének vélte azt is, hogy megszüntetnék a belterületek növelhetőségének 10, illetve 15 százalékos felső határát. A kormány szerint az elnök rosszul értette, ez valójában szigorítás, mert ettől kezdve maximálisan 5 százalékos általános növelési lehetőség vonatkozna az érintett balatoni részekre is - igaz, a most javasolt pluszterületeken felül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!