Hírek

2008.09.09. 02:28

<u>Látogatócsúcs az állatkertben</u>

<b>Veszprém</b> - Augusztus végére annyian keresték fel a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot, mint tavaly év végéig. A látogatócsúcs az új szemléletnek és az időjárásnak köszönhető.

Németh F. Bernadett

Csaknem húszéves rekord az állartkert életében, hogy augusztus végére elérték a 255 ezres látogatói számot. Ezt annak ellenére produkálták, hogy áprilisban, húsvétkor havazott, ami egyáltalán nem kedvezett az állatkerti sétáknak. A siker okai Török László igazgató szerint egyrészt objektívak: a nyár már kedvezőbb volt az állatkertnek, hiszen a hűvösebb napokon sokan felkeresték, megváltoztak az utazási szokások, és sokan itthon töltenek el hosszabb-rövidebb időt, amikor állatkerti kirándulást is beiktatnak. Másrészt viszont az állatkert dolgozói is mindent megtesznek a sikerért: idén új, látogatóbarát szemléletre váltottak. Igen nagy sikert aratott a makiösvény, amelyen kézzelfogható közelségbe kerülnek a varik, a látványetetéseknél pedig mindig nagy a tömeg. Az arculatváltással az állatkerti látogatót szinte családtagként kezelik. A stratégia kulcsmondata: állati ba- rátok állati közelségben. A barátokhoz pedig visszatérnek látogatóba. A barátoknak nevük van: nem egy orrszarvúhoz jönnek, hanem Pablóhoz, az orrszarvúhoz, nem egy medvét akarnak látni, hanem Bodzát, a medvét és még hosszasan sorolhatnánk a példákat. Erre épül az állatkert marketingje is, ennek szelle- mében készült az a tizenhat óriásplakát, melyek a Balaton partján népszerűsítették a vadasparkot. Ezeken kívül kétszázötvenezer, az állatkertet népszerűsítő szórólapot osztottak ki a Balaton és a Velencei-tó partján. Országos visszhangot váltott ki, hogy a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark megnyitotta kapuit a vakok és gyengén látók előtt, azóta ezt a példát már követte a budapesti állatkert is, a pécsi pedig szakmai tapasztalatcserét kért a veszprémiektől. Török László igazgató számításai szerint a kétszázötvenötezerhez év végéig még húsz-hu- szonötezer látogató várható, ha jó idő lesz. A látogatók igen fontosak az állatkertnek, hiszen a látogatói csúcs teszi lehetővé az intézmény fejlesztését, ez az alapja a Gulya-dombon megkezdett nagyszabású projektnek, mely végén egy új majomházzal és Afrika-házzal büszkélkedhet Veszprém. Az utóbbi években már sokkal természetközelibb az állatkert lakóinak élete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!