Hírek

2008.09.25. 02:29

<u>Lehet takarékosan is</u>

<b>Veszprém</b> - A késő őszi hidegek hatására nemcsak a családi házakban, hanem több társasházban vagy panellakásban is bekapcsolták a fűtést az elmúlt napokban.

Varga Ibolya

A növekvő költségek sokakat arra ösztönöznek, hogy takarékoskodjanak az energival. A fűtés-korszerűsítést több forrásból is támogatják, és sorra halljuk, hogy közintézmények, iskolák fűtési rendszerét korszerűsítették.

A Nemzeti energiatakarékossági program energiatakarékossági pályázatainak keretén belül a lakosság energiahatékonysági beruházásait, valamint a megújuló energiafelhasználást ösztönzik. 

Az idei évben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keret közel kétszerese a tavaly pályázati úton szétosztott 821 millió forintnak. Idén a pályázati rendszert öt részre bontották, amelyeknél eltérők a támogatási intenzitások és az elnyerhető maximális támogatási összegek. 

Nyílászárók cseréjekor, utólagos hőszigeteléskor a támogatási intenzitás 15 százalék és az elérhető maximális támogatás 264 ezer forint lakásonként. A kazáncserére és a melegvíz-ellátás korszerűsítésére irányuló pályázat támogatási intenzitása 20 százalék, maximum 400 ezer forint lakásonként. 

A lakóépületek utólagos hőszigetelését szintén 20 százalékban, maximum 400 ezer forinttal dotálják lakásonként. A komplex energiatakarékossági beruházások drágábban kivitelezhetők, ezért az elérhető támogatás maximumát lakásonként 720 ezer forintban, a beruházás összköltségének maximum 18 százalékában határozták meg. 

A megújuló energia felhasználását ösztönző pályázatokban egy hónapja emelték fel a lakásonként maximum adható egymillió forint támogatást 1,2 millióra, a maximális támogatási intenzitást 25 százalékról 30-ra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!