Hírek

2009.01.09. 03:29

Takarékosan a gázzal

<b>Megyei körkép</b> - Kedden délután elzárták a hozzánk vezető gázcsapot, este már elrendelték a legnagyobb gázfogyasztóknál a termelés leállítását, szerdán az óránként 500 köbméternél többet használóknál is.

Munkatársainktól

Tegnap már enyhült a helyzet, visszavonták a második kategóriába sorolt gázfelhasználókra vonatkozó korlátozást és elmúlt a fenyegetettség a harmadik kategóriában, azaz az óránként 500 köbméternél kevesebbet használó ipari felhasználóknál. 

Újra kezdték a termelést azokban az üzemekben, amelyeket országszerte a felhasználható gáz mennyiségének csökkenése miatt állítottak le. 

A híradások szerint egyértelmű, hogy a hazai gázszolgáltatók nem kötelesek kártérítést fizetni az ellátási zavarok miatt, hiszen ők maguk sem tehetnek róla. 

A kormány a későbbiekben mégis megvizsgálja, hogy valamilyen mértékben anyagilag kárpótolni tudja-e az érintett üzemeket. Az ország szerdán jelesre vizsgázott energiatakarékosságból.

Jelentős mennyiségű energiát spórolnánk meg azzal, ha otthonaink hőmérsékletét két-három fokkal csökkentenénk, hiszen ezáltal tíz-tizenöt százalékkal kevesebb gázt használnánk el - tájékoztatta lapunkat dr. Bartha László, a Pannon Egyetem ásványolaj és széntechnológiai intézeti tanszékének vezetője. 

A legfontosabb lépés a professzor szerint jelen helyzetben tehát egy hangsúlyos és racionális kampány lenne, mellyel a legnagyobb fogyaszók, a lakosság figyelmét hívnák fel az energetikai válságra. 

A jövőben az épületek korszerűbb szigetelése is elkerülhetetlen az energiafelhasználás csökkentése érdekében. 

Hosszú távú feladat lenne továbbá az alternatív szállítási lehetőségek kibővítése, a szállítás biztonságának megteremtése. Ez a cseppfolyós halmazállapotú földgáz hajón történő szállítását, valamint új csővezeték építését jelenti. 

A professzor szerint ezek a megoldások annál is inkább sürgetőek, mivel krízishelyzet bármikor lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!