Hírek

2009.02.28. 03:29

Érzékeny a költségvetésük

<b>Balatonfüred</b> - A képviselő-testület megszavazta az idei költségvetést. Jelentős, mintegy ötszázmilliós működési többlettel rendelkezik a város, ugyanakkor több, egyelőre kiszámíthatatlan tényező is befolyásolhatja a büdzsét.

Martinovics Tibor

- Nem tudni, hogy milyen mértékű lesz a gazdasági visszaesés, és azt sem, milyen hatásai lesznek Füredre. 

Kérdéses hogyan alakul idén az idegenforgalom, jelenleg a növekedése, illetve a csökkenése is egyaránt elképzelhető, szólnak érvek mindkettő mellett. Nem tudni, hogy a külföldi és belföldi turisták miként reagálnak. 

Ha visszaesik a turizmus, az az iparűzési adó, valamint az idegenforgalmi adó csökkenése miatt érzékenyen érinti majd a költségvetést. 

Bizonytalansági tényező az üdülési csekkek kezelése is, ha a kormány végül a megadóztatásuk mellett dönt, az újabb érvágást jelentene - vélekedett dr. Bóka István a csütörtöki testületi ülésen. 

A polgármester hangsúlyozta: a füredi önkormányzat számos olyan tevékenységet finanszíroz, egyebek mellett civil szervezeteket, sportklubokat, egyesületeket, idegenforgalmi és kulturális rendezvényeket, amelyek nem tartoznak a kötelező feladatai közé. 

Ezen a területen tehát jelentős, több száz millió forintos tartalékai vannak Fürednek. 

A városvezető kiemelte, a nehéz gazdasági helyzet ellenére egyelőre az önkormányzat nem szünteti meg egyetlen finanszírozási tevékenységét sem. 

Még ebben az évben megkezdik az oktatási intézmények fejlesztését és támogatják az energiahatékonysági programokat, ennek érdekében pályázatot is beadnak majd. 

- Mind a városrehabilitációs programra, mind a szociális komplexum építésére benyújtott pályázatunk az első fordulóban nyert, így nagy az esélye annak, hogy megvalósulnak a beruházások. 

Elsődleges feladatunk, hogy e két fontos fejlesztési programhoz az önkormányzati önrészt biztosítani tudjuk, ami összességében több száz millió forintot jelent. Ezt a helyzetet mindenképpen kezelnünk kell - mondta Bóka István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!